luni, 1 octombrie 2007

Fanfara din Mileanca


Festivalul fanfarelor a incheiat cea de-a sasea zi de folclor .
Manifestarea s-a aflat la cea de-a saptea editie, printre invitati figurand fanfare atat din judetul Botosani, cat si din alte judete invecinate, cum ar fi judetul Suceava si Iasi.
Din judetul Botosani au incantat publicul Fanfara Mileanca, Fanfara Hudisteanca, de la Hudesti, Fanfara Stejarul, de la Cordareni, precum si Fanfara Iacobenii, de la Vorona. Judetul Suceava a fost reprezentat de Fanfara din Stamate, satul Fantanele, iar judetul Iasi de Fanfara din satul Sticlarie, comuna Scobinti.
Evenimentul a debutat cu parada formatiilor participante, care au prezentat melodii din repertoriul specific zonelor din care provin. Pornind de la Casa de Cultura a Sindicatelor, formatiile s-au indreptat catre Calea Nationala, Directia Muncii, Primarie, de unde au urcat pe Pietonalul Unirii. Aici au fost intampinati de Ion Ilie, directorul Centrului de Creatie Populara Botosani, si Dana Petraru, sefa Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Botosani, care au inmanat diplome si trofee membrilor formatiilor.
Dana Petraru si-a exprimat, in acest context, ingrijorarea cu privire la destinul muzicii populare romanesti. „Sa nu pervertim acest gust si acest stil care inseamna boanta romaneasca, muzica populara romaneasca”, a declarat Dana Petraru.
La randul sau, Ion Ilie, organizatorul acestui eveniment, a precizat ca acest festival este o continuare a traditiei muzicii de fanfara, a boantei, iar toate cele 12 fanfare din judetul Botosani pot fi o baza pentru tinerii care vor sa invete si sa transmita mai departe acest gen de muzica. „Intentionez ca, la anul, sa am invitate peste 20 de fanfare, din mai multe judete, pentru ca de anul acesta festivalul a capatat un caracter interjudetean”, a declarat Ion Ilie. In acest sens, promovarea fanfarelor din judetul Botosani are toata sustinerea lui Ion Ilie, care intentioneaza sa trimita, la sfarsitul lunii octombrie, 2007, cateva formatii in Austria, iar fanfara din Vorona, la festivalul de la Glodeni, din Republica Moldova. „Acolo unde sunt aceste fanfare, primarii sa ajute la asigurarea costumatiei si a conditiilor necesare pentru a reusi sa perpetuam traditia” a declarat Ion Ilie. Botosanenii au fost incantati de eveniment si sunt de parere ca este o idee foarte buna organizarea acestui gen de manifestari.
Cea de a şaptea ediţie a Festivalului Fanfarelor s-a desfăşurat ieri ,12 august, 2007,pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoşani. Nici în acest an nu sa renunţat la parada membrilor fanfarelor care au încântat privirile botoşănenilor.
Punctul de plecare la orele 10 ale dimineţii a fost din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Participanţii şi-au urmat traseul prin faţa Casei Cărţii, Calea Naţională, Direcţia Muncii, Consiliul Judeţean, pentru a poposi pe Pietonalul Unirii, punctul ultim al paradei. Cu începere de la ora 12 fanfarele din Iaşi, Suceava şi Botoşani au susţinut recitaluri pe scena amplasată în faţa hotelului Maria. Botoşănenii au fost reprezentaţi de fanfarele din Mileanca, Vorona, Corni, Hudeşti, Cordăreni, Ungureni, Clubul Copiilor Dorohoi şi Palatul Copiilor Botoşani. În contextul actual pe foarte puţini oamenii îi mai interesează cultura. Din punctul de vedere al organizatorului, directorul Centrului de Creaţie susţine că este foarte greu la ora actuală să mai poţi susţine o formaţie artistică, fie ea de dansatori, fanfară sau orchestră. „Iată că în acest colţ de ţară lumea gândeşte altfel şi sunt primari care sprijină cultura. În judeţul Botoşani mai sunt 12 fanfare din care 8 au fost prezente în cadrul Festivalului”, a declarat Ion Ilie. Sunt de admirat fanfarele cu tradiţie, precum Vorona, Corni, Balta Arsă, Hudeşti, Cordăreni, sau Suharău. Intenţia organizării acestui festival a pornit din dorinţa perpetuării şi păstrării vii a acestei muzici specifice. Sunt comune unde oamenii cresc nişte copii talentaţi. La Mileanca, pe lângă fanfara de adulţi, s-a constituit şi una de copii. „Urmărim conservarea muzicii de fanfară şi promovarea tinerelor talente şi a noilor formaţii. Nu întâmplător am legat acest festival de cele al meşteşugului, muzicii, portului şi dansului. Împreună fac ziua de astăzi să încununeze un maraton de aproape cinci zile de spectacol”, a precizat directorul Centrului de Creaţie.
Fanfara din Mileanca ( condusa de Mitoceanu Gh.), deschide spectacolul. Lume multă, spre surprinderea folcloro-scepticilor. Şi iar dorul îi învăluie pe spectatori. De această dată, parcă mai palid, căci scena absoarbe din energie şi îi obligă la cuminţenie. Sângele tot fierbe, dar în şoaptă. Pe lângă scenă, fanfarele îşi aşteaptă rândul. Fanfara de la Hudeşti e ca o pată galben-verzuie pe un fond de in înflorat.( extrase din presa locala)

Un comentariu: