Micutii care stau in Mileanca fara ambii parinti sunt deprimati, au rezultate slabe la scoala si ajung sa se instraineze. Comunitatea nu face nimic.
Truda romanilor plecati la munca in strainatate pentru slujbe mai bune, bani mai multi si un trai decent ii pune in situatia de a-si lasa acasa propriii copii, prada anxietatii, singuratatii si gesturilor disperate. Statul, desi beneficiaza de sutele de mii de euro trimise in tara de emigranti, nu a reusit sa puna la punct un sistem de protectie si asistenta sociala pentru ajutorarea micutilor care nu inteleg de ce Europa i-a lasat „orfani” de ambii parinti. Programul prin care copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate ar fi trebuit sa primeasca ajutor de la stat nu a fost demarat. Ambii parinti au plecat la munca in ultimul an.
Potrivit studiului „Efectele migratiei: copiii ramasi acasa”, realizat de Fundatia Soros, la sfarsitul lunii iunie 2007 , aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Dintre acestia, 80.000 au doar tatal plecat, 55.000 doar mama, iar in cazul a 35.000 dintre ei, atat mama, cat si tatal sunt la lucru peste granita. Copiii raman, de obicei, in ingrijirea familiei restranse sau a altor persoane. In cazul copiilor care au ambii parinti plecati din tara, peste o treime (34%) traiesc fara acestia de cel putin doi ani, iar peste jumatate (54%) de mai putin de un an. Asta arata ca, odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, a crescut numarul familiilor care merg impreuna la munca afara, lasandu-si copiii acasa. Mai exact, aproximativ 12.000 de copii cu varste intre 10 si 14 ani traiesc de cel putin doi ani in absenta ambilor parinti si aproape 19.000 se afla in aceasta situatie de un an.
In Mileanca 21 de copii au parintii plecati in strainatate.
Regiunile cele mai afectate de fenomen sunt vestul tarii - Banat, Crisana, Maramures -, unde 27% dintre elevii de gimnaziu au parinti in strainatate, urmat de Moldova, unde un sfert dintre elevi au parintii plecati.Mai instariti, dar mai tristi !
Copiii ai caror parinti lucreaza in alte state au un nivel de trai mai ridicat decat ceilalti, arata studiul . Trei sferturi dintre ei au telefon mobil, iar o treime au calatorit in strainatate. Datele sondajului mai arata insa ca absenta ambilor parinti sau doar a mamei este legata de frecventa simptomelor de deprimare in randul celor mici.Un alt semnal de alarma, in cazul elevilor cu parinti plecati la munca, este numarul mare de absente nemotivate. Astfel, studiul arata ca unu din cinci elevi de gimnaziu, la nivel national, declara ca are mai mult de zece absente, iar in cazul celor care au cel putin unul dintre parinti plecat temporar in strainatate creste la 29% procentul celor care au mai mult de zece absente. Intrebati ce vor sa faca dupa terminarea studiilor, 7% dintre copiii cu parinti afara au declarat ca vor sa plece si ei in strainatate. Realizatorii studiului afirma ca dorinta de a pleca peste granite este, cel mai probabil, motivata de dorul de parinti. Aceasta intentie apare mai des la cei ai caror parinti sunt plecati de mai multa vreme sau a trecut mai mult de la ultima vizita in tara, sau la cei care se simt mai des singuri sau neglijati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu