marți, 8 iulie 2025

Cod Galben de ploi

 

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00. 
În intervalul menționat se vor semnala intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60...70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.
 Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.
 Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor. 
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
 fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
 nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;
 parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate; îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
 nu atingeți firele căzute la pământ; curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
 nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

duminică, 6 iulie 2025

Duminica a 4-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutaşului)

 

„În vremea aceea, pe când Iisus intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L şi zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit. 
Şi i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca. 
Dar sutaşul, răspunzând, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai spune un cuvânt şi se va vindeca sluga mea. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia: Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi ­slugii mele: Fă aceasta, şi face.
 Auzind, Iisus S-a minunat şi a zis celor ce veneau după El: Adevărat grăiesc vouă: Nici în Israel n-am găsit atâta credinţă. Şi zic vouă că mulţi de la Răsărit şi de la Apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în Împărăţia cerurilor. Iar fiii Împărăţiei vor fi aruncaţi în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor. Şi a zis Iisus sutaşului: Du-te, fie ţie după cum ai crezut. Şi s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela.”

duminică, 29 iunie 2025

Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieţii). Sfinții Petru și Pavel

 

Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul, cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât haina? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar ştie Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă.



Pe 29 iunie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, doi mari propovăduitori ai credinței și martiri ai Bisericii. Însă dincolo de dimensiunea religioasă, această zi este și un reper esențial în calendarul popular, încărcat de tradiții, superstiții și semne ale naturii. De la tunetul prevestitor de necazuri până la focurile cerești ale lui Sânpetru, ziua marchează o punte simbolică între cer și pământ, între începutul secerișului și bilanțul sufletului. 
Ziua de 29 iunie aduce în calendarul creștin-ortodox prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, doi stâlpi ai vechii Bisericii, modele de convertire și jertfă. În același timp, în calendarul popular, această zi reprezintă un punct de hotar al verii, moment de început pentru seceriș și de bilanț pentru gospodari. Această sărbătoare cu adânci rădăcini religioase se împletește armonios cu zeci de tradiții păstrate în memoria satului românesc, unde credința, natura și superstiția formează un limbaj al respectului față de rânduiala lumii.
 Faptul că amândoi au cunoscut temnița în numele credinței i-a consacrat, în spiritualitatea românească, drept protectori ai celor lipsiți de libertate. Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel l-a prigonit. Dar amândoi s-au întors cu inimă curată și au fost iertați. 
De aceea, în multe penitenciare din România, 29 iunie este sărbătoare oficială, în care se fac slujbe speciale și rugăciuni pentru pocăință și îndreptare. În lumea satului, semnele din natură nu sunt niciodată întâmplătoare. Dacă tună în ziua de Sfinții Petru și Pavel, se crede că nucile și alunele se vor strica în acel an, vor fi roase de viermi și vor cădea înainte de vreme. 
Este un avertisment ceresc care amintește de fragilitatea rodului și de puterea divină asupra ciclurilor naturii. Tot în această zi, se spune că nu este bine să scuturi merii, pentru că grindina s-ar putea abate asupra livezilor și a câmpurilor. Focul, torsul și orice activitate domestică care implică zgomot sau agitație trebuie evitate, pentru a nu tulbura liniștea celor plecați în lumea de dincolo.

marți, 24 iunie 2025

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul

 

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, vestită de Arhanghelul Gavriil în chip minunat tatălui său, pe când slujea în Templul de la Ierusalim. 
Deoarece s-a îndoit că va mai putea avea copii la o vârstă înaintată, Zaharia nu a mai putut vorbi până în ziua când, după naşterea fiului său, a fost rugat să scrie pe o tăbliţă care va fi numele copilului. 
După ce a scris Ioan, și-a recăpătat darul vorbirii şi a profeţit în legătură cu misiunea pe care o va avea pruncul, de Înainte-mergător al Mântuitorului Iisus Hristos. 
 Astăzi, pomenim şi aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, petrecută în anul 1402, în timpul lui Alexandru cel Bun, la Biserica Mirăuţilor, unde au rămas până în anul 1589, când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană, Biserica „Sfântul Gheorghe”. Tot astăzi îl pomenim şi pe Sfântul Ierarh Niceta, care a păstorit în Remesiana (Dacia Mediterranea) între anii 366 şi 414. 
Sfântul Niceta a fost un adevărat apostol, folosindu-se în lucrarea sa misionară de cântarea psalmilor, dar şi de imnuri creştine pe care el însuşi le compunea, precum imnul „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm” (Te Deum laudamus), scris în limba latină, de o mare limpezime teologică. A scris mai multe lucrări: şase Cateheze pentru cei care se pregăteau să se boteze; Cărticele de învăţătură; Despre diferite numiri ale Domnului nostru Iisus Hristos; Către o fecioară afierosită Domnului; Despre folosul cântării de psalmi etc. Sfântul Niceta s-a mutat în pace la Domnul în anul 414, chipul său smerit, blând şi înţelept rămânând întipărit adânc în inimile strămoşilor noştri daco-romani.

duminică, 22 iunie 2025

Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români)

 

În vremea aceea, pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileei, a văzut pe doi frați: pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari; și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. 
Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El.
 Și, de acolo mergând mai departe, a văzut pe alți doi frați: pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-și mrejele, și i-a chemat. Iar ei, îndată lăsând corabia și pe tatăl lor, au mers după El. 
Și a străbătut Iisus toată Galileea, învățând în sinagogile lor și propovăduind Evanghelia Împărăției și tămăduind toată boala și toată neputința în popor.

sâmbătă, 21 iunie 2025

Solstițiul de vară

 

Solstițiul de vară, care a avut loc sâmbătă, 21 iunie, la ora 05:42, marchează momentul în care Soarele ajunge la punctul său cel mai nordic față de Pământ, deschizând oficial sezonul estival
. Acest eveniment încărcat de simboluri și însoțit de tradiții străvechi anunță totodată începutul scurtării treptate a zilelor, pe măsură ce ne apropiem de solstițiul de iarnă.
 Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă deschid oficial vara astronomică Vara astronomică debutează oficial sâmbătă, 21 iunie, la ora 05:42, odată cu solstițiul de vară. 
Fenomenul marchează ziua cu cea mai lungă durată şi noaptea cu cea mai scurtă prezenţă din an, după ce axa Pământului ajunge la înclinaţia maximă către Soare. Acest eveniment astronomic anual are loc atunci când axa de rotație a Pământului este înclinată cel mai mult către Soare. 
În acel moment, astrul se află la cea mai înaltă poziție pe cer din tot anul, iar lumina sa cade perpendicular pe Tropicul Racului. Din punct de vedere ştiinţific, solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice, iar acest eveniment este un reper important în calendarul solar şi semnalează faptul că, de acum înainte, zilele vor începe treptat să se scurteze, până la solstițiul de iarnă din decembrie. 
Din punct de vedere astronomic, solstițiile sunt momentele din an când declinaţia Soarelui atinge valorile extreme: maximă pozitivă (la solstițiul de vară) şi maximă negativă (la solstițiul de iarnă). 
Aceste poziţii corespund celor mai mari, respectiv celor mai mici unghiuri pe care razele solare le formează cu orizontul la amiază. Fenomenul apare datorită înclinării axei de rotație a Pământului în raport cu planul orbitei sale (ecliptica), iar la momentul solstițiului de vară Soarele ajunge la aproximativ 23°27′ nord de ecuatorul ceresc, descriind mișcarea zilnică de-a lungul unui cerc paralel cu ecuatorul, cunoscut sub numele de Tropicul Racului.
 Denumirea de solstițiu provine de la faptul că, la această dată, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. 
Soarele, aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, face ca durata zilei să atingă cea mai mare valoare anuală, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

luni, 16 iunie 2025

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2025 va avea o durată de 13 zile, începând cu data de luni, 16 iunie. 
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are durată schimbătoare, în funcție de data Sfintelor Paști. 
Anul acesta începe în mod clasic, luni după Duminica Tuturor Sfinților, însă atunci când Învierea este serbată mai târziu de 1 mai se aplică reguli excepționale pentru a asigura o durată minimă de post. Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea creștinismului, scrie basilica.ro. 
În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești. 
Un post ușor
 În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. 
Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor.
 Anul acesta, din cele 13 zile de post, 6 vor fi cu dezlegare la pește. 
Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. 
Sfinții Apostoli Petru și Pavel 
Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se numea Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, a fost cel mai vârstnic dintre ucenici şi deseori vorbea în numele tuturor Apostolilor. Sfântul Apostol Pavel a fost învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa.
 Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei. Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, el persecuta pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. 
Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.