Elevii de clasa a IV-a se pricep la gramatica, dar se incurca atunci cand au de scris o telegrama pentru parinti. Se descurca la geometrie, dar nu stiu sa utilizeze prea bine instrumentele de masura pentru masa, timp sau lungime.
Sunt cateva dintre concluziile raportului tehnic al evaluarii nationale de la finalul clasei a IV-a, publicat joi de Ministerul Educatiei. Rezultatele copiilor au fost influentate si de formularea ciudata a subiectelor: s-au incurcat cel mai mult atunci cand au avut de explicat, dupa parcurgerea povestii „Ratusca cea urata”, daca este posibil ca puiul care „n-a iesit cum trebuie” sa fie „facut din nou”, asa cum ar vrea „rata cea batrana”. De asemenea, li s-a cerut sa explice cum cred „ca a fost posibil ca un pui de lebada sa aiba ca mama o rata”.
Aceste cerinte au fost completate nesatisfacator de 36a dintre copii si foarte bine de doar 13,9% dintre ei. Rezultate slabe la stiintele naturii
La evaluarea desfasurata intre 9 si 11 mai - realizata de Serviciul National de Evaluare si Examinare - au participat 3.510 elevi din 151 de scoli din toata tara. Au fost verificate cunostintele copiilor la matematica, limba materna (romana sau maghiara) si stiinte ale naturii. Potrivit reprezentantilor ministerului, rezultatele testelor reprezinta repere pentru revizuirea curriculumului national pentru invatamantul primar.La limba materna, doua treimi dintre elevi au completat cel putin o jumatate dintre sarcini, cei mai multi - 37,8% - situandu-se in categoria „bine”.
Majoritatea s-au descurcat la matematica: aproape jumatate au terminat „foarte bine”, in timp ce doar unul din cinci a completat mai putin de jumatate din cerinte.Probleme mai mari au fost la stiinte ale naturii, acolo unde peste 60% dintre elevi s-au descurcat cu mai putin de 50% din intrebari. Aproape un sfert din esantion se regaseste in categoria „nesatisfacator”, in timp ce 5% sunt la „foarte bine”. Gramatica si geometria, punctele tari.
Cele mai mari probleme la limba materna au fost la formularea ideii principale dintr-un fragment: doar 14,6% dintre copii au reusit sa rezume respectivul text. S-au descurcat slab si la redactarea unui text scurt cu destinatie speciala, in acest caz o carte postala trimisa parintilor, din tabara. In schimb, 68% stau bine la gramatica. In ceea ce priveste matematica, doar 35,2% se descurca sa utilizeze instrumentele de masura pentru timp, masa sau lungime, insa 82,3% se pricep la geometrie in spatiu. La stiintele naturii, cei mai multi copii - aproape 80% - reusesc sa identifice proprietatile corpurilor, insa doar 30,2% pot comunica bine rezultatele unor experimente efectuate.
Evaluarea din acest an este a treia de acest tip, dupa cele realizate in 2000 si 2005. A fost construita pe baza curriculumului national introdus in anul scolar 1998-1999, caruia i s-a asociat noul sistem de evaluare, bazat pe calificative.
Testele au avut drept scopuri, printre altele, identificarea punctelor tari si a celor slabe ale curriculumului si obtinerea unui feedback util din partea sistemului, „pentru proiectarea parcursului educational ulterior - ciclul gimnazial”, dupa cum se arata in raport.
Un comentariu:
citiţi corect: Testele de la a-IV-a!
Trimiteți un comentariu