sâmbătă, 8 decembrie 2007

A fuma...de genul feminin !

Ţigările reprezintă pentru femei un simbol al puterii şi al rezistenţei faţă de inegalităţilor dintre cele doua sexe, mai exact, faţă de dominaţia masculină, arată un studiu spaniol. Cercetatorii de la Departamentul de Antropologie al Universităţii din Granada s-a dedicat de ceva timp analizei tendinţei de feminizare a fumatului, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ. Una din principalele concluzii ale studiului este că fumatul a căpătat în ultima perioadă mai multe funcţii în ceea ce le priveşte pe femei. Astfel, ţigările au devenit un intrument de a înfrunta stresul şi anxietatea, de a controla apetitul şi greutatea corporală. Totodată, fumatul a căpătat şi caracteristica de a le ajuta pe femei să-şi creeze noi relaţii sociale, dar şi sentimentale sau sexuale. Astfel, din viciu fumatul a devenit un instrument atât de apropiere, cât şi de înfruntare a sexului opus, ba a ajuns chiar o metaforă erotică. Studiul a analizat şi caracterul calitativ al fumatului, aplicând ca tehnici de investigare interviuri, focus grupuri, dar şi analiza reclamelor la ţigări.
Studiul a arătat că fumatul a căpătat pentru femei noi semnificaţii, specifice activităţilor cotidiene ale acestora. Astfel, fumatul reprezintă pentru femei o serie de avantaje relative care se structurează în funcţie de statusul emotional, corporal sau social, devenind astfel o expresie a puterii şi a rezistenţei. În timp ce numărul de fumători la nivel global este în uşoară scădere, femeile fumează din ce în ce mai mult. În ultimii 50 de ani s-a produs o modificare a elementelor simbolice şi culturale care au configurat o anumită reprezentare socială a practicii fumatului legată de imaginea femeii. Nu mai este o obişnuinţă specifică bărbaţilor. Studiul a ţinut să sublinieze că această modificare a pornit odată cu apariţia ţigărilor industriale, care, spre deosebire de pipe, sunt percepute ca fiind compatibile cu feminitatea.
Lipsa activităţii fizice le înnebuneşte !Lipsa activităţii fizice poate duce la apariţia unor probleme mentale, cum ar fi depresia sau demenţa, conform rezultatelor cercetărilor prezentate în cadrul conferinţei British Nutrition Foundation.
În prezent, doar circa 35% dintre bărbaţi şi 24% dintre femei respectă doza recomandată de activităţi fizice. Este recenta constatare a legăturii dintre activităţile fizice şi sănătatea mentală. Aceasta este importantă pentru creşterea încrederii în sine, a tonusului general, pentru reducerea stresului şi pentru un somn odihnitor. La ora actuală, deţinem dovezi conform cărora activitatea fizică poate preveni depresia. De asemenea, se subliniază faptul că persoanele inactive prezintă un risc dublu de a suferi de depresie, în comparaţie cu cele care practică activităţi fizice. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au prezentat rezultatele unui studiu care arată efectele activităţilor fizice asupra demenţei şi a maladiei Alzheimer. Astfel, aceştia au descoperit că, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, activitatea fizică duce la scăderea riscului de îmbolnavire cu Alzheimer cu 30-40%, însă nu au putut preciza exact motivele care duc la apariţia acestor efecte pozitive.

Niciun comentariu: