
Acestea conţin o substanţă numită licopen. Acesta este un fitonutrient care dă tomatelor culoarea specifică şi face parte din familia carotenoidelor. Pepenele verde, papaya, caisele şi grapefrutul roz sunt, de asemenea, surse de licopen. Acesta este absorbit în organism mai ales din alimentele încălzite, iar în intestin se absoarbe bine în prezenţa grăsimilor, de aceea nutriţioniştii recomandă combinarea roşiilor cu mâncărurile gătite. În organism, licopenul este un puternic antioxidant.
Este foarte bogat în calciu, proteine, vitaminele A şi D care protejează arterele şi sistemul cardiovascular de efectele nedorite ale hipercolesterolemiei.
În general, cerealele nedecorticate sunt recunoscute de nutriţionişti pentru proprietăţile lor de a reduce efectele colesterolului crescut şi riscul de infarct.
Dar şi zmeura, murele şi căpşunile conţin antioxidanţi şi substanţe antiîmbătrânire care protejează vasele sangvine de acţiunea dăunătoare a "colesterolului rău"
Conţin fibre, antioxidanţi şi beta-caroten, protejând împotriva riscurilor cardiovasculare.
Conţine vitamina C, beta-caroten, vitamina A, fibre de calciu şi fier, elemente care fac din spanac un adevărat aliment-medicament.
Bioflavonoidele şi vitamina C sunt elementele cele mai importante din compoziţie care protejează organismul în condiţiile unui colesterol crescut. Specialista americană recomandă consumul fructelor întregi, nu numai al sucului .
Este inclusă în lista alimentelor sănătoase datorită cantităţilor mari de fibre, proteine, acid folic, zinc şi magneziu din compoziţie. Se recomandă consumul zilnic de fasole în salate sau supe.
Nucile

Alături de alune şi migdale furnizează organismului substanţe care protejează inima în condiţiile unui colesterol crescut. Acest efect este datorat grăsimilor nesaturate, vitaminei E, magneziului şi fibrelor alimentare.
Peştele gras (somonul şi tonul), în mod paradoxal, este cel mai bun tratament împotriva pericolelor cardiovasculare generate de creşterea colesterolului. O mulţime de studii au demonstrat că acizii omega-3 din grăsimea acestor peşti protejează inima împotriva infarctului şi a tulburărilor de ritm cardiac. Studiile efectuate de American Heart Association au probat faptul că peştele gras inclus în meniu măcar o dată pe săptămână protejează sistemul cardiovascular.
Analize
Valorile normale ale lipidelor
Colesterol total <200-250>
Analize
Valorile normale ale lipidelor
Colesterol total <200-250>
Colesterol „bun" HDL >35-40 mg%
Colesterol „rău"LDL <130>
Raportul colesterol total/colesterol „bun" HDL <5>
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu