Pentru calcularea impozitului datorat, trebuie stabilit venitul ce urmeaza sa fie taxat. In cazul veniturilor agricole, s-a dispus stabilirea unor norme de venit care vor sta la baza calcularii bazei de impozitare.
Pentru ca nici un venit ce poate fi impozitat sa nu scape, Codul fiscal prevede ca, in cazul in care o activitate agricola se desfasoara pe o perioada mai mica de un an calendaristic, norma de venit se corecteaza corespunzator. Singura pierdere "deductibila" este cea rezultata din calamitatile naturale. Codul fiscal "nu pune piedici" si permite aplicarea normelor de contabilitate, in varianta "partida simpla", in cazul in care agricultorul doreste sa fie cat mai riguros in stabilirea sumei ce va fi taxata cu impozit.
Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania exista peste patru milioane de gospodarii taranesti care se pot supune regulilor de depunere a declaratiilor. Interesant este faptul ca impozitul se aplica numai acelor venituri care rezulta din vanzari corecte, pe factura.
Ca sa nu se mai incurce cu impozitul de 16% la normele de venit, legiuitorul a stabilit ca, incepand cu 1 ianuarie 2009, impozitul sa fie de 2% din valoarea produselor vandute catre unitatile de colectare, procesare sau altele care folosesc produsele ca atare. Impozitul se face cu retinere la sursa si este unul final, neurmand nici o regularizare de impozitare anul urmator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu