duminică, 25 mai 2008

Ideologie şi campanie electorală

Campania electorală este unul dintre fenomenele cele mai pregnante şi mai atrăgătoare ale vieţii rurale care a invadat Mileanca în ultimii opt ani. Receptarea mesajelor electorale din panouri, afişe, banere ,spoturi video, etc aflate în cele mai surprinzătoare poziţii a convins şi publicul rural că se află în faţa unei importante componente a culturii politice de piaţă.

În Mileanca însă, ea stârneşte de multă vreme reacţii opuse. Este acuzată că dezvoltă artificial domenii false şi controversate înlesnind unor indivizi alegerea rolurilor sociale care li se par nepotrivite.

Pentru unii , ea consolidează sentimentul existenţei, dezvoltă optmismul şi încrederea în sine a alegătorilor.

Pentru alţii, falsifică ierarhia valorilor cultivând euforia, individualismul, tulburarea, oferindu-le o lume iluzorie din care au dispărut lupta, suferinţa, fericirea, eşecul, dorinţa.

Se zice că un alegător prevenit face cât doi oameni. Am adăuga că goana după ”plăcerea” alegătorilor provoacă ceea ce s-ar numi obsesia candidaţilor în cultivarea încăpăţânată a orgoliilor acestora.

Din ce în ce mai des înalţă afişajul electoral imnuri de laudă candidatului, din ce în ce mai rar glorifică realizările, proiectele europene, confirmarea propriei valori.

Campania şi afişajul electoral din Mileanca ne indică în chip minuţios comportamentele de imitat. Orice refuz de a o face echivalează practic cu autoexcluderea din comunitate

Graţie lor descoperim confortul numărului de alegători şi, dincolo de acest confort, forţa numărului de alegători. Aici este mai mult decât o simplă compensaţie pentru anonimatul în care se zbat cei mai mulţi candidaţi de primari, consilieri ori preşedinţi de consilii judeţene.

Totul funcţionează astfel încât să cufunde alegătorul într-o stare hipnotică, fals euforică şi disciplinată, unde nu-i mai rămâne decât să urmeze mesajele banerelor sau girofarelor

Cei care încearcă să scape fără să voteze aşa cum s-a prevăzut vor intra pe listele absenteismului devotat.



Campania electorală este incapabilă să conceapă şi să creeze omul alegător altfel decât după chipul şi asemănarea ei: adică unul searbăd, şters, pervers, depersonalizat, manipulat, frustat şi dresat.











2 comentarii:

shtef3 spunea...

foarte bun articolul

3Minator spunea...

Afisele conteaza mai putin la tara - aici se cam stie omul care trebuie votat...
Si, maica, ce au astia cu Iliescu de nu-l lasa sa mai fie presedinte, ca bun era...
Cu asa cetateni, nu cred ca mai trebuie campanie electorala, ci doar vot cenzitar. Prietenii stiu de ce!