vineri, 14 noiembrie 2008

Alegătorii şi votul uninominal. Schimbarea la faţă (V)

Ca sa puteti vota la 30 noiembrie, trebuie sa cunoasteti cateva lucruri esentiale. In primul rand, ca sa stiti ce politicieni urmeaza sa votati trebuie sa aflati in ce colegiu uninominal va aflati, corespunzator adresei de domiciliu. Este vorba, de fapt, de doua colegii pentru fiecare adresa, unul pentru alegerea unui deputat (D) si altul pentru alegerea unui senator (S).

Daca stiti ce colegii (D si S) va intereseaza, e mult mai simplu sa aflati candidatii. Sigur ca partidele politice si candidatii insisi au toate motivele sa vina in intampinarea dumneavoastra si probabil veti sti ce nume veti gasi pe buletinele de vot din afisele de pe strada sau din pliantele din cutia de scrisori. Dar daca vreti sa nu va bazati pe asta, aflati care sunt candidatii din colegiile dvs. de pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la capitolul candidati

Delimitarea sectiilor de votare a fost facuta de primarii asa ca tot de la primarii, o sa aflati ce sectie de votare corespunde adresei dumneavoastra. Cu cateva zile inaintea votului, e de presupus ca la toate sectiile de votare vor fi afisate ca de obicei, tabele cu toate adresele, respectiv toate sectiile de votare din colegiile uninominale ale localitatii.

In al treilea rand, la alegerile de la 30 noiembrie nu se mai voteaza pe liste speciale. Acest lucru inseamna ca persoanele care se afla in calatorie, in tara sau in strainatate, studentii sau cei spitalizati nu vor vota. Urnele mobile nu sunt insa desfiintate. Cetatenii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care vor sa voteze cu ajutorul urnei mobile trebuie sa faca cerere catre presedintele sectiei de votare arondate.

In ceea ce priveste votul romanilor din strainatate, acestia au de votat patru deputati si doi senatori. Cu alte cuvinte, pentru romanii din strainatate au fost alcatuite patru colegii uninominale pentru deputati si doua colegii uninominale pentru senatori. Dar, dupa cum spuneam mai sus, nu toti cetatenii aflati in strainatate la 30 noiembrie pot vota. Cei care se prezinta la sectiile de votare organizate la ambasadele Romaniei sau la consulate trebuie sa faca dovada ca au resedinta sau domiciliul in strainatate. In cazul in care este vorba despre state membre ale Uniunii Europene, se poate vota si cu cartea de identitate, dar ea trebuie sa fie insotita si de documente care atesta resedinta in tara respectiva. Ca sa fiti siguri despre ce fel de documente e vorba, sunati in prealabil la ambasada Romaniei din tara in care locuiti.

Niciun comentariu: