miercuri, 10 decembrie 2008

Iisus, nascut pe 17 iunie!


Astronomii au incercat sa dea de urma stelei stralucitoare care le-a indrumat pasii magilor spre Bethleem, cand s-a nascut Iisus Christos, si au reusit sa dovedeasca faptul ca Mantuitorul s-ar fi nascut in data de 17 iunie, nu pe 25 decembrie, relateaza Daily Telegraph.

Potrivit astronomilor, steaua stralucitoare care a luminat la Bethleem ar fi fost de fapt conjunctia planetelor Venus si Jupiter, a caror apropiere ar fi produs o lumina neobisnuita. Daca toate calculele astronomilor sunt corecte, atunci Iisus Christos ar fi din zodia Gemenilor, nu Capricorn, subliniaza ziaristii britanici.

In vederea deslusirii misterului, astronomul australian Dave Reneke a folosit un software pentru a calcula pozitia exacta a tuturor corpurilor ceresti si harta nocturna asa cum ar fi fost acum peste 2.000 de ani. Si asa a iesit la iveala acest fenomen astronomic spectaculos, conjunctia Venus-Jupiter, care ar fi coincis cu data nasterii lui Christos.

Reneke s-a folosit de Evanghelia lui Matei ca punct de referinta pentru a solutiona conjunctia planetara, care a putut fi observata in constelatia Leu, in data de 17 iunie a anului 2 al erei crestine. Astfel, si anul nasterii este altul decat cel de la care se calcula inceputul erei crestine. “Venus si Jupiter au fost foarte apropiate in anul 2 si ar fi fost vazute ca o raza de lumina stralucitoare”, spune Reneke.

“Nu spunem sigur ca aceasta este explicatia stelei de Craciun, dar este cea mai ferma explicatie stiintifica de pana acum a fenomenului astronomic”, a precizat astronomul australian, care crede ca cei trei magi au vazut in acea lumina neobisnuita un semn divin. “

Decembrie este o data arbitrara unanim acceptata, dar asta nu inseamna ca este si luna exacta a nasterii lui Iisus. Totusi noi nu incercam sa modificam religia, mai mult, dorim sa o sprijinim”, a subliniat astronomul. Teoriile precedente vorbeau de o supernova sau de o cometa care a aparut la nasterea lui Iisus.

Niciun comentariu: