miercuri, 25 februarie 2009

Editorial:La întors, de 15 ori şi un pacient!


Mereu ne gândim în aceste luni cum să cheltuim mai puţin, dacă nu prea ne mai putem mări veniturile. De la cele mai banale lucruri până cele mai importante, gândim ceva mai mult timp dacă trebuie sau nu să le cumparăm.

M-am gândit cum să-mi reduc bugetul săptămânal de cincisprezece ori.

Suma la care m-am oprit pentru cheltuielile din timpul săptămânii, de luni pana sâmbătă, este de aproape 15 euro.

Aşa cum era de asteptat, la început am eşuat lamentabil. Eram obişnuit să mănânc la fast food, să iau taxiul in loc de bicicletă şi să-mi cumpăr cele mai noi gadget-uri aparute pe piaţa online. În timp, însă, am reuşit să-mi impun o auto-disciplină. Mi-am format obiceiul de a-mi găti singur şi să merg pe jos.

Am înfiinţat clubul online numit "Clubul celor 15 euro pe săptămână".M-am gândit să pun deoparte câte un euro pentru fiecare nou membru. În felul acesta am toate şansele să-mi cumpăr prima maşină până la sfârşitul anului.
***
***
Listele cu numele pacientilor sunt scoase la vanzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Potrivit juristilor, informarea pacientului ar trebui facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicul vanzator. sase euro este suma medie ceruta pentru fiecare cap de pacient inscris pe lista unui medic de familie care, dintr-un motiv sau altul, renunta la afacerea sa si vinde portofoliul de clienti unui coleg de breasla.

Pretul mediu cerut pe pacient este de 6 euro. Practica a aparut dupa emiterea Ordinului 1322/2006 care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti, numit praxis de medicina de familie). Acesta nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" unui alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla nici un cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii.

Listele cu numele pacientilor sunt scoase la vanzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Potrivit juristilor, informarea pacientului ar trebui facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicul "vanzator".

Lasati mostenire

Incetarea activitatii unui medic de familie care practica independent intr-un cabinet poate avea loc prin pensionare, deces, schimbarea domiciliului sau alte motive (boala, handicap, interdictie de a profesa, propria decizie). Conform legislatiei, listele de pacienti pot fi preluate prin vanzare, schimb, donatie, comodat, uzufruct si prin aportul de capital social. Dupa aderarea Romaniei la UE, doar medicii confirmati in medicina de familie pot prelua activitatea unui praxis de medicina de familie.


Las moştenire...
In cazul decesului medicului de familie titular al unui cabinet, praxisul poate fi preluat de mostenitori, cu conditia ca acestia sa fie medici de familie. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, mostenitorii pot vinde praxisul sau pot angaja un medic de familie pentru o perioada de cel mult un an. In acest interval, trebuie definitivata actiunea de preluare a praxisului de catre un medic de familie.

Niciun comentariu: