marți, 10 februarie 2009

Milencenii sunt nepregătiţi pentru criza economică

Milencenii nu sunt pregătiţi să facă faţă unei situaţii de criză economică, nu ştiu ce vor face dacă le cresc cheltuielile şi sunt speriaţi în special de creşterea preţului la alimente, arată datele Sondajului de Opinie Publică, realizat în luna ianuarie de INFOM.

Manifestă un optimism prudent, dar cu un grad mai mare de incertitudine în ceea ce priveşte propria situaţie financiară. De remarcat, totodată, faptul că cei care au resimţit un progres în decursul ultimului an manifestă mai puţin optimism în privinţa situaţiei economice şi a pieţei muncii decât o fac cei care nu au trăit experienţe similare de schimbare la nivelul vieţii personale în aceeaşi perioadă de referinţă.

Potrivit sondajului, mai bine de jumătate dintre milenceni - 52,6% - nu ştiu ce să facă în cazul în care le vor creşte cheltuielile sau le vor scădea veniturile. 38,6% din respondenţi susţin că îşi vor reduce cheltuielile, în timp ce 7,1% dintre aceştia mizează pe muncă mai multă sau mai bine plătită. 1,5% dintre români sunt gata să apeleze la împrumuturi, iar 1,4% se gândesc să plece din ţară.

Cea mai mare temere a populaţiei din Mileanca cu privire la criza economică este creşterea preţurilor la alimente, conform sondajului. Acest aspect îngrijorează 65,8% din populaţie, urmat de cheltuielile cu locuinţa (53,3%), preţurile la carburant (16%) şi preţurile la medicamente (12,7%). Creşterea taxelor şi impozitelor sau a ratelor la bancă sperie pe 3,4%, respectiv 2,7% dintre români.

Chiar dacă susţin în proporţie copleşitoare - 75% - că situaţia de pe piaţa muncii este mai proastă sau că economia merge mai rău decât în 2008, majoritatea celor care au răspuns chestionarului INfoM nu par să fi fost atinşi direct de criză. 69,6% dintre aceştia spun că o duc la fel sau mai bine faţă de anul trecut, 55% apreciază că situaţia financiară este la fel de bună sau chiar mai bună decât în 2008, 57% susţin că o duc la fel sau mai bine la locul de muncă. Doar 15,8% dintre respondenţi cred că salariile vor scădea în 2009, faţă de 27,9% care spun că vor rămâne la fel şi 14,5% care cred că vor creşte. În cazul pensiilor, 3,7% cred că vor scădea, 22,4% că vor rămâne la fel şi 17,2% că vor creşte.


2009 nu se arată a fi un an favorabil achiziţiilor. Mai ales în segmentul imobiliar. 50,2% dintre respondenţi afirmă că este puţin sau deloc probabil să-şi cumpere electrocasnice în acest an, 66,6% nu prea cred că îşi vor petrece concediul într-o staţiune din ţară, iar 76% spun că e foarte puţin probabil sau deloc probabil să-şi construiască o locuinţă.

Situaţia stă şi mai rău când vine vorba despre călătorii în străinătate - 96,5% fiind sceptici în această privinţă, despre achiziţii de automobile - 94%, în timp ce aproape nimeni nu crede că va vinde sau că va cumpăra terenuri sau clădiri - 97,2%, respectiv 98,2%.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 599 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,8%, la o probabilitate de 95%.

Niciun comentariu: