luni, 9 martie 2009

Editorial: 40 de Mucenici, primar - mic guvernator şi euro - dolarul !


Cei patruzeci de mucenici, deşi erau de obârşie din diferite locuri, făceau parte din aceeaşi ceată ostăşească. Ei au fost prinşi din pricina mărturisirii credinţei în Hristos şi au fost duşi la cercetare. Dar nelăsându-se înduplecaţi să jertfească idolilor, mai întâi au fost loviţi cu pietre peste faţă şi peste gură, dar pietrele în loc să-i atingă pe ei, se întorceau şi loveau pe cei ce le aruncau. Apoi au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să petreacă toată noaptea în mijlocul unui lac, care se găsea în apropierea Sevastiei. Pe când se găseau în mijlocul apei, unul dintre ei, care iubea mai mult viaţa, ieşind din lac, a alergat la o baie din apropiere, dar de îndată ce a fost atins de căldura de acolo, s-a topit cu totul. Unul dintre ostaşii care erau de pază acolo însă a intrat laolaltă cu sfinţii în lac şi l-a înlocuit pe cel plecat, văzând în noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi, pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei.
Atunci li s-au frânt fluierele picioarelor şi au luat cununile muceniciei. După ce sfinţilor li s-au zdrobit fluierele picioarelor, ei şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu. Iar slujitorii tiranului aducând nişte căruţe şi încărcând în ele sfintele lor trupuri le-au pornit către ţărmul unui râu, care trecea prin apropiere. Iar slujitorii aceia ai vrăjmaşului, aprinzând un foc mare, au ars trupurile sfinţilor. Apoi, pentru ca nu cumva creştinii să poată lua moaştele lor, le-au aruncat în râu.
***
**
Vicepremierul Dan Nica a solicitat miniştrilor, în şedinţa de guvern de sâmbătă, să finalizeze procesul de descentralizare în 60 de zile. Emil Boc a confirmat că termenul-limită pentru pregătirea cadrului normativ este 4 mai. Descentralizarea administrativă are în vedere atât transfe­rarea finanţării, cât şi a respon­sabilităţii numirii managerilor către autorităţile locale. În ceea ce priveşte educaţia, ministrul Administraţiei şi Inter­nelor, Dan Nica, a explicat că principala descentralizare va viza nu­mirea directorilor de şcoli, iar din punct de vedere financiar, banii vor merge spre autorităţile locale, în funcţie de tipul de şcoli. Şi poliţia ar urma să fie descentralizată, prin înfiinţarea poliţiei locale, ce va prelua de la rutieră atribuţiile ce ţin de amenzile pentru parcare şi de circulaţie. În subordinea administraţiilor locale ar urma să fie transferat şi managementul aeroporturilor şi porturilor. Ministerul Agriculturii are în vedere şi înfiinţarea unei camere agricole în fiecare comună. Acestea vor fi puncte unice de contact pe probleme agricole.
Primarii vor deveni mici guvernatori peste o comunitate bântuită de criză!
***
**
Adâncirea crizei economice la nivel mondial împinge tot mai mulţi investitori în braţele dolarului, considerat drept o monedă de refugiu, euro testând acum pragul de 1,24 dolari.2009 a adus o scădere constantă a euro, miercurea trecută fiind înregistrat un minim de 1,2457 dolari, după ce rezistenţa de la 1,26 dolari a fost depăşită rapid. În aceste condiţii, următorul suport pentru euro se află la 1,21 dolari.Aprecierea dolarului a fost cauzată de decizia de joi a Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale.Analiştii anticipează continuarea procesului de reducere cu cel puţin o jumătate de punct procentual, după ce a fost anunţat faptul că inflaţia din euro-zonă a scăzut la 1,2%.
Bugetele locale vor stagna în cel mai bun caz sau se vor diminua, cu rare excepţii. Cât ne va costa politizarea administraţiei publice, vom vedea dacă nu ne vom prăbuşi!

Niciun comentariu: