sâmbătă, 14 martie 2009

Editorial: Fenomen meteo, linguriţa de miere, criza şi riscul


Peste 150 de cercetători de frunte din domeniul climei s-au întâlnit la Centrul Internaţional de Cercetări Pacifice, de pe lângă Universitatea din Hawaii, pentru a discuta cele mai noi rezultate ştiinţifice legate de schimbările climatice. Seminarul a fost cosponsorizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, Programul Global de Cercetare Climatică şi Programul Internaţional Geosferă-Biosferă. Dacă timp de un număr de decenii ai precipitaţii mai abundente, cu o frecvenţă mai mare, după care, în alte câteva decenii, frecvenţa este mai mică. Dacă ştii cauza, poţi să faci o estimare probabilistă: câteva decenii de-acuma trebuie să mă pregătesc pentru precipitaţii extreme şi asta înseamnă probleme. În funcţie de extinderea şi frecvenţa zăpezii din aprilie până în octombrie, se poate afla dacă vor fi condiţii aspre sau blânde pe timp de iarnă, deşi nu se poate spune cu o precizie de 100%, având în vedere natura capricioasă a fenomenelor naturale. Astfel de indicaţii te pot ajuta să-ţi faci o evaluare şi să iei anumite decizii, chiar folosindu-te de probabilitate. Dacă ai o probabilitate crescută să ai valori de frig, eşti mai atent cu rezervele pe care ţi le faci, de exemplu. Dacă tu dai o predicţie, care nu este bine fundamentată şi nu se adevereşte, poţi să cauzezi modificări foarte grave. Dacă dai o predicţie că iarna va fi foarte grea fără să ai o fundamentare şi dacă omul care citeşte nu înţelege aspectul probabilist, poţi să modifici, de exemplu, preţul petrolului pe piaţă. Poţi da o prognoză operativă numai după ce eşti sigur că ai eliminat toate incertitudinile.

***

**
Linguriţa de miere ar fi fost achiziţionată de primării şi împărţită în şcoli elevilor din clasele I-IV, începând cu anul şcolar 2008-2009, susţinea un proiect de ordonanţă de guvern iniţiat de Ministerul Educaţiei ( guvernul Tariceanu). Ordonanţa modifica Legea din ianuarie 2007, privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolarii şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional. Recitind prognoza fenomenelor naturale şi capricioase deceniale ale CICP din Hawai ne putem aştepta abia peste zece ani aplicarea susamintitei “linguriţe cu miere” în şcolile României!

***

**
Milencenii nu văd criza : plutesc învăluiţi în aburi şi nori trandafirii! Puternic afectaţi de criza economică, mai ales din cauza lipsei de bani şi de fonduri, care mai de care se întrece în scenarii privind afacerile pe anul în curs, care mai de care mai fantastice! Toţi ştiu că 2009 este un an dificil, unii estimând creşterea vânzărilor sau stagnarea lor la nivelul anului trecut, alţii gândindu-se la conservarea economiilor. De acord par să fie însă sub un singur aspect: printre factorii care vor juca un rol semnificativ în evoluţia afacerilor şi a pieţei în perioada următoare se numără cursul de schimb, atragerea de fonduri europene, programele derulate de autorităţi sau politicile de creditare ale băncilor. Criza economica poate deveni o tragedie şi un risc pentru cei care nu stiu sau nu pot să profite de ea. Insa riscul de a investi intr-o afacere este mare: cheltuieli si concurenta mai mici, oportunitati mari!

Niciun comentariu: