joi, 12 martie 2009

Editorial: Pacientul român, educaţia văzută prin lentile şi şcoala cu duşuri!

***

**


Mai bine bogat şi sănătos, decât sărac şi bolnav, spune cu umor o zicală din folclorul rural de tip nou.


Şi totuşi, câteodată, ne mai şi îmbolnăvim, iar de aici începe coşmarul întâlnirii cu sistemul sanitar autohton.

Ce e cel mai greu de suportat într-un spital din România: sărăcia, mizeria, şpaga sau indiferenţa?

Cum se explică faptul că în farmaciile rurale sunt cele mai scumpe medicamente din toată zona Moldovei?

Cât mai costă o operaţie sau o naştere prin cezariană în spitalele botoşănene?

Boala de care suferă pacientul român va face mai plăcute sănătatea şi criza economică.

***
**



Astăzi s-a desfăşurat Şedinţa Consiliului profesoral de la Şcoala Mileanca în care s-au prezentat rezultatele şcolare din primul semestru al anului şcolar 2008-2009.
Dezinteresul manifestat fata de scoala de unii elevi este reflectat si de situatia prezentata.

Numarul elevilor care au ramas corigenti la o singura materie este de aproximativ :18. Cei mai multi elevi care nu au obtinut cel putin nota cinci la un obiect provin de la Şcoala Mileanca. Şcolile Codreni, Scutari şi Seliştea având promovabilitatea de 96 la sută la clasele I-IV.La ciclul gimnazial procentul de promovabilitate pentru semestrul întâi este de 85%.Corigenţi sunt 23, din care 5 sunt la două sau mai multe obiecte.



Îmbunătăţirea calităţii educaţiei a presupus evaluare, analiză şi acţiune corectivă continuă din partea organizaţiei furnizoare de educaţie, bazată pe selectarea şi adoptarea celor mai potrivite proceduri, precum şi pe alegerea şi aplicarea standardelor de referinţă.

Esecul scolar nu este o problemă nouă, de-a lungul timpului au fost realizate multiple cercetări pentru identificarea si prevenirea esecului scolar. Odată cu trecerea timpului si apariţia unor noi factori ce contribuie la acest fenomen negativ în rândul elevilor, schimbarea viziunii educativ – informative si formative , egalitatea de sanse privind educaţia , suportul

psihopedagogic oferit în scoli , este necesară o implicare a tuturor factorilor ce contribuie la educaţia scolară pentru stoparea si eventual eradicarea acestui fenomen.



Esecul scolar este un fenomen periculos, deoarece el determină efecte negative atât în plan psihologic individual, respectiv o alterare a imaginii de sine a elevului în cauză, care-si va pierde tot mai mult încrederea în propriile posibilităţi si capacităţi ajungând să dezvolte o teamă de esec, cât si pe plan social, pentru că esecul scolar permanentizat „stigmatizează”, „etichetează” si conduce la o marginalizare socială cu un nivel crescut de comportamente deviante si infracţionale.

La nivelul scolii: trebuie studiată scolaritatea anterioară a elevului.Absenteismul, de pildă, se poate datora bolilor, relaţiilor dificile cu dascălul, dificultăţi de învăţare, supraîncărcării, neadecvatelor metode de învăţare, perturbaţiilor psihologice anterioare,dezinteresul faţă de scoală ca urmare a unor esecuri repetate, etc.

La nivelul scolii: trebuie studiată scolaritatea anterioară a elevului.Absenteismul, de pildă, se poate datora bolilor, relaţiilor dificile cu dascălul, dificultăţi de învăţare, supraîncărcării, neadecvatelor metode de învăţare, perturbaţiilor psihologice anterioare,dezinteresul faţă de scoală ca urmare a unor esecuri repetate, etc.( din Raportul prezentat de dna directoare prof. Daniela Azamfirei şi alocuţiunile prof.Ştefănescu Laura, Carmen Herţanu, Dumitru Căruntu, Costică Ciobotariu, Mihaela Elena Roşu, Ciprian Mitoceanu, Nadia Vieru, Doina Roman, Bordianu Rodica, Ştefănescu Geta)

***

**


Directorul unei scoli din nordul orasului italian Milano intentioneaza sa amenajeze bai si dusuri in incinta institutiei destinate elevilor de etnie rroma, pentru ca acestia sa le poata folosi inainte de a intra la ore, relateaza agentia Adnkronos in pagina electronica.

***

**


Niciun comentariu: