Guvernul României a menţinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, în cadrul raportului de convergenţă trimis la Bruxelles, sperând că va dispune de suficient timp pentru a pune în practică reformele necesare, scrie Reuters, potrivit NewsIn. Astfel, raportul, aprobat de Guvern săptămâna trecută, precizează că România poate intra în anticamera de doi ani impusă monedei naţionale înainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme în 2012.
Guvernul lucrează la o strategie care să accelereze procedurile de intrare a României în zona euro, înainte de anul 2014. Cu toate acestea, mulţi economişti văd România ca unul dintre cele mai vulnerabile state din UE din cauza vastului deficit de cont curent, care presupune că mulţi investitori străini au părăsit de mult pieţele româneşti, ceea ce a dus la deprecieri record ale leului în faţa monedei unice.
Situaţia actuală a României face astfel ca mulţi analişti să fie sceptici în ceea ce priveşte respectarea termenului de aderare la zona euro. Intenţia Guvernului de a respecta acest termen de aderare la zona euro este una bună. Dacă Guvernul vrea să atingă ţinta de 2014, înseamnă că se va concentra în perioada următoare pe o serie de reforme pe care le va pune în practică. În acest fel se vor vedea efectele în economie.
Prognoza noastră este că vom fi capabili să aderăm la zona euro după anul 2015. Acest scenariu mi se pare mai plauzibil pentru că nu cred că va avea loc o relaxare a criteriilor Tratatului Maastricht.
Argumentul: Consiliul nostru local şi-a aprobat Strategia de dezvoltare economico-socială pentru anii 2008-2013, unde cuprinde câteva zone ce ar putea atinge ţinta Guvernului. Mai mult, reformele şi efectele sunt salvate de valoarea euro, fiind calculate ca pentru zona euro! Vizionari incurabili, consilierii noştri locali!***
**
Începând din data de 2 martie 2009, APIA va demara o campanie de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de acest sprijn financiar, fermierii trebuie să depună la sediul APIA Darabani o singură cerere de plată în perioada 2 martie- 15 mai 2009. Depunerea cererii de plată în intervalul 15 mai - 9 iunie a.c. va determina penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu