marți, 24 martie 2009

Editorial:Portretul, şomajul şi totul se plăteşte!

***
**
Primaria a început plăţile pentru cel de-al 13-lea salariu cuvenit cadrelor didactice. Începând de luni primăria a primit banii şi poate începe efectuarea plăţilor. Pentru că acest lucru a fost posibil după discuţiile pe care liderii Ligii Sindicatelor din Invăţământ le-au avut cu Cristian Roman, prefectul judeţului, acesta din urmă va monitoriza efectuarea acestor plăţi.
***
**

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, ieri, că s-a cerut o suplimentare a bugetului ministerului cu 500 de milioane de lei, bani necesari pentru susţinerea şomajului, în condiţiile în care numărul de 525.000 de şomeri estimat iniţial pentru acest an va fi mai mare cu aproximativ 200.000–300.000.

Sârbu a explicat că banii vor fi folosiţi pentru asigurarea numărului suplimentar de indemnizaţii de şomaj, dar şi pentru nevoi legate de implementarea de măsuri active pe piaţa muncii şi de formare profesională.

"Instabilitatea din economie se manifestă pe piaţa muncii prin îngheţarea recrutărilor, micşorări de salariu sau disponibilizări. Pentru unul din patru români principala temere pentru anul în curs o reprezintă pierderea locului de muncă personal sau al întreţinătorului familiei", potrivit analizei Synovate, citată de Mediafax.

În al doilea rând, românii se tem de o posibilă incapacitate de a plăti facturile pentru întreţinere, lumină, telefon, etc., reprezentând răspunsul a 15% dintre respondenţi.

Alte probleme identificate se referă la:

  • lipsa hranei pentru familie (6%),
  • incapacitatea de a plăti ipoteca sau ratele (5%),
  • lipsa banilor pentru medicamente
  • 5%) şi
  • pierderea banilor investiţi (2%).

  • ***

    **

    De cele mai multe ori, ne înmormântăm cu spectacol defuncţii cu nume sonore. Televiziunile se întrec în ore de transmisie de la capul mortului, reporterii - în întrebări penibile, de genul: „Cum vă simţiţi?”, adresate rudelor decedatului. Oamenii merg cu miile la înmormântările personalităţilor şi fac circ. „Asistăm la un kitsch religios pe fundalul ignoranţei”


    Din punct de vedere religios, asistăm la răzbunarea lipsei de cultură. Lipsa de cultură religioasă nu duce la lipsă de credinţă, ci la lipsă de bun-simţ. Tot acest spectacol, precum cel de duminică , dar nu numai, n-are nimic de-a face cu gradul de religiozitate.

    În Occident, nimeni nu face ca noi. Există o anumită decenţă, care nouă ne lipseşte”.

    ***

Niciun comentariu: