Specialiştii definesc astenia de primavara drept o forma speciala de depresie care ii afecteaza pe oameni odata cu sosirea timpului frumos, dupa lungile luni de frig si intuneric. Sunt stresati, lipsiti de o motivatie, iritabili, obositi si cu putere slaba de concentrare. Efectele sunt oboseala, tulburari ale somnului, moral scazut si boom-ul alergiilor. Se estimeaza ca astenia de primavara afecteaza in mai mare masura femeile decat barbatii. In general, apare inainte de varsta de 20 de ani iar riscul de a fi afectat se reduce odata cu inaintarea in varsta. In general este vorba de o indispozitie trecatoare, care se poate combate acordand o atentie deosebita alimentatiei. Mai precis: limitand dulciurile si zaharul sau alimentele excesiv de calorice, tipice pentru zilele de iarna, acordand prioritate alimentelor energetice, vitaminelor si sarurilor minerale. Un remediu optim este si activitatea fizica, mai ales in aer liber, care stimuleaza producerea de serotonina si favorizeaza o ameliorare a starii de spirit. Chiar daca nu sunt inca foarte clare mecanismele cerebrale implicate in aceasta tulburare de sezon, unele dovezi arata tocmai o implicare a nivelului de serotinina /asa-numitul ‘hormon al fericirii/ melatonina /hormonul somnului/ si cortizol /hormonul stresului/.pentru a infrunta primavara asa cum trebuie si a nu te simti distrus este simplu: sa nu te lasi in voia indolentei, dar nici sa faci exces de sport, cei predispusi la alergii sa evite cat mai mult locurile care favorizeaza reactii alergice, precum parcurile si zonele rurale, sa mananci usor, dar fara a penaliza aportul de energie intr-o perioada in care esti deja inclinat sa te simti putin tonic. Sa faci cel putin 30 de minute pe zi activitate fizica usoara, fara a te grabi sa fii in forma perfecta pentru vara. Este suficienta o plimbare in pas alert: dimineata ea ajuta sa iti eliberezi mintea, iar seara descarca tensiunea, favorizand relaxarea. Somnul trebuie sa fie de cel putin 6-8 ore noaptea si, daca este posibil, un somn scurt dupa-amiaza. Fructele si verdeturile de sezon, alaturi de apa, sunt elementele esentiale ale unei bune alimentatii, care ajuta la eliminarea toxinelor, reglarea functiilor intestinale si apararea tesuturilor de agresiunea agentilor de imbatrinire.
***
Rectificarea bugetului de stat, prevazuta dupa semnarea acordului de imprumut cu FMI si Comisia Europeana, prevede blocarea posturilor din sistemul public, ca masura de reducere a cheltuielilor publice, au declarat surse ministeriale.
Premierul Emil Boc a cerut ieri ministrilor sa prezinte, in maximum o saptamana, o lista a proiectelor de investitii care necesita finantare, in perspectiva rectificarii bugetare si a fondurilor pe care Romania le va primi in cadrul acordului incheiat cu FMI si Comisia Europeana.
Premierul s-a intalnit inainte de sedinta de guvern cu mai multi ministri, in principal de la Partidul Social-Democrat, la inceputul reuniunii fiind prezent, pentru circa 30 de minute, si liderul PSD, Mircea Geoana.
Guvernul va efectua o prima rectificare a bugetului pentru acest an, in aprilie, cel mai tarziu in luna mai, dupa ce autoritatile romane au convenit cu delegatia FMI sa ridice deficitul bugetar de la 2% la 4,6% din PIB, au declarat anterior surse guvernamentale.
***
**
Criza este rezultatul descărcării excesive a impulsurilor electrice în creier. Acest fenomen duce la oprirea temporară sau alterarea mesajului transmis creierului. Simptomele pot varia în funcţie de tipul de criză ( cea economică, de exemplu).Spcialiştii descriu peste zece tipuri de crize. Crizele diferă şi în frecvenţă, de la mai puţin de una pe an şi până la câteva pe deceniu.
La rândul lor, crizele lipsă pot fi clasificate în:
Criză tipică: crize scurte cu început şi sfârşit brusc, cu recuperare rapidă şi definitivă ( în 5-7 ani).
Criza atipică: crizele au o durată de 5-20 de ani, cu început şi sfârşit treptat care îngreunează depistarea lor. De obicei, ele efectează economiile statelor cu funcţii sociale alterate.
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu