joi, 2 aprilie 2009

Editorial: Noul Cod Civil, preţurile, superdotaţii şi alimentele!

***
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil proiectul noului Cod civil, cu observatii, in sedinta de joi. Observatiile CSM au fost trimise Ministerului Justitiei.
CSM mai precizeaza ca este necesar ca dispozitiile legale care reglementeaza activitatea presei sa fie cuprinse in legi speciale si nu in Codul civil, "care, prin natura sa, trebuie sa cuprinda norme cu carcter general". In plus, conform observatiilor, proiectul noului Cod civil reglementeaza situatii in care instanta poate dispune masuri pe calea ordonantei presedintiale, fara ca acestea sa fie corelate cu reglementarile din Codul de procedura civila. De asemenea, CSM arata ca noul Cod civil consacra legislativ logodna, fara ca efectele ei sa fie reglementate corespunzator. Observatiile asupra proiectul fac referire si la faptul ca acesta nu reglementeaza concubinajul, "care reprezinta de asemenea o realitate sociala actuala si care produce efecte, deseori aduse spre solutionare in instanta".
***
Milencenii sunt atacaţi la băutură şi ţigări, accizele la aceste produse crescând înainte de vreme. Preturile vor fi simtitor majorate, bauturile ieftine fiind cele mai afectate. Nici medica­men­tele nu scapa de tavalu­gul scumpirilor; exista si exceptii - medicamentele de import chiar se ieftinesc in farmacii. Ca o compensatie pentru majorarile de pret, guvernantii au introdus, de astazi, pensia minima de 300 de lei, iar valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 20,9 lei.
Clasa de bauturi cele mai ieftine, pe baza de alcool, va cunoaste o crestere de pret ca urmare a majorarii accizei aplicata bauturilor alcoolice intermediare.
Pretul pachetelor de tigari creste cu 40 de bani dupa ce Guvernul a decis majorarea accizei la tutun cu 7 euro, de la 50 euro la 57 euro/1000 de tigarete.
Pretul medicamentelor romanesti a crescut, de astazi, in medie cu 6%, insa cel al produselor din import a scazut cu aproape 10%, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului Sanatatii privind ajustarea preturi­lor la producatori.
Ordonanta privind pensia sociala minima garantata de 300 de lei intra in vigoare si valoarea punctului de pensie creste la 718,4 lei. De astazi, peste 800.000 de pensionari urmeaza sa primeasca pensia minima garantata in luna mai, iar din octombrie pensia minima va fi majorata la 350 de lei.
***
Integrarea în şcolile de la oraş a copiilor din mediul rural capabili de performanţă s-a lovit de reticenţa părinţilor, de lipsa fondurilor şi de întârzierea unei metodologii de selecţie. Programul de selecţie şi integrare a copiilor din şcolile de la sat capabili de performanţă, lansat cu mare tam-tam de fostul ministru al educaţiei a eşuat încă din primul an de la implementare.
În unele judeţe, situaţia a prins chiar accente umoristice: din clasa standard, de 25 de şcolari
mult visată de reprezentanţii ministerului de la Bucureşti, au rămas nu mai mult de unul sau doi elevi super dotaţi de la sat, micuţii fiind întreţinuţi din fonduri de la nivel local sau ale şcolilor.
Pentru perioada 2009-2012, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării se laudă cu continuarea programului de burse pentru copiii din mediul rural capabili de performanţă. Astfel, pentru fiecare judeţ va fi disponibil un număr de 25 de locuri, 1.025 fiind numărul la nivelul întregii ţări. Pentru cheltuielile de cazare, masă şi cheltuieli şcolare, elevii vor primi 3.500 de lei pentru 10 luni. Suma totală alocată pentru acest an se ridică la peste 3,5 milioane de lei. Scopul programului, aşa cum se arată în nota de fundamentare de pe site-ul ministerului, este de a „ridica nivelul de încredere al populaţiei în posibilitatea accesului la o educaţie de calitate pe baza obţinerii sprijinului social necesar".
***
Daca acordati o atentie deosebita regimului alimentar cu siguranta ati cautat pana acum alimentele care va fac sa va simtiti bine si care au efecte pozitive asupra sanatatii.
Reţineţi aceasta lista cu cele 10 super alimente , care odata incluse in dieta vor da rezultate vizibile : cartofii dulci, brocoli, grâul, spuma de lapte, merele, nucile, seminţe de in, ceaiul, fasole, fructele de pădure.
***
**

Niciun comentariu: