***
Reprezentantii Guvernului au propus fie inghetarea salariilor, fie reducerea personalului didactic, astfel incat bugetul alocat Educatiei sa fie diminuat cu peste 800 mil. lei. Guvernul a stabilit sa se opereze reducerea personalului cu 5%, ceea ce inseamna de fapt 20.000 de persoane, sau, daca nu, inghetarea salariilor in invatamant. S-a propus si a treia varianta, ceea ce inseamna un eventual melanj intre cele doua variante anterioare. Acest lucru inseamna ca salariile din invatamant nu ar mai creste in acest an cu 5%, respectiv indicele inflatiei.
***
Conducerile federaţiilor reprezentative din învăţământ şi cercetare, FSLI, FSI “Spiru Haret”, FEN şi FNS “Alma Mater”, au analizat problemele cu care se confruntă aceste domenii de activitate, precum şi salariaţii lor după 3 luni de la preluarea puterii de către coaliţia PD-L + PSD şi au constatat că:
- Guvernul României refuză să aplice Legea nr. 221/2008, fapt ce scoate în evidenţă dispreţul pe care îl manifestă şi actuala putere faţă de personalul din învăţământ şi cercetare, categorii socio-profesionale care continuă să fie discriminate în comparaţie cu alte categorii de salariaţi bugetari.
- Măsurile de reducere ale unor sporuri şi drepturi pentru salariaţii bugetari pe care intenţionează să le ia Executivul, ar conduce la o adevărată curbă de sacrificiu la care vor fi supuşi, în primul rând, salariaţii din învăţământ şi cercetare.
- Descentralizarea învăţământului preuniversitar, aşa cum este ea gândită de coaliţia PD-L + PSD, ar avea consecinţe dezastruoase asupra întregului sistem de învăţământ.
- Nu există o viziune coerentă şi unitară în ceea ce priveşte reforma în învăţământ, iar măsurile luate de MECI, secvenţial, fără consultarea sindicatelor, au condus la bulversarea acestui sistem. - Planurile-cadru pentru învăţământul liceal au fost modificate de către MECI fără să se ţină cont de interesele elevilor.
- Cercetarea a primit în anul 2009 un buget diminuat cu peste 70% faţă de cel din anul 2008, fapt care va conduce la imposibilitatea continuării unor programe şi contracte de cercetare, precum şi la concedierea a numeroşi cercetători.
În aceste condiţii, conducerile celor patru federaţii semnatare au luat decizia de a consulta, printr-un referendum, salariaţii din învăţământ, propunându-le următoarele forme de protest:
-Organizarea unui miting de protest în Bucureşti.
- Declanşarea acţiunilor premergătoare boicotării susţinerii tezelor cu subiect unic, a examenelor naţionale din învăţământul preuniversitar, precum şi ale celor din învăţământul superior.
-Greva,generală.
Preşedinte FSLI: Aurel Cornea
Preşedinte FSI “Spiru Haret”: Gh. Isvoranu
Secretar general FEN: Constantin Ciosu
Preşedinte FNS ALMA MATER: Răzvan C. Bobulescu
***
În cazul în care criza le-ar afecta veniturile, 60,9% dintre români ar reduce din bugetul alocat pentru excursii şi călătorii, în vreme ce 56,6% ar renunţa la obiectele de lux. Ieşirile în oras, hainele şi investiţiile sunt următoarele pe lista economisirii, pe ultimul loc aflându-se alimentele. Aceasta este una dintre concluziile unui recent studiu realizat de MEDNET Marketing în parteneriat cu Media, referitor la comportamentul de consum al românilor şi modul în care acesta este modificat de criza mondială.
În ceea ce priveşte comportamentul de consum pe fondul crizei financiare, mai mult de jumătate dintre români (50,6%) vor cumpăra aceleaşi produse ca până acum, dar în cantităţi mai mici, în timp ce 31,4% dintre persoanele intervievate susţin că nu îşi vor modifica comportamentul de consum.
În cazul în care criza le-ar afecta veniturile, cei de la ţară ar renunţa în mai mare măsură (59,1%) la obiectele de lux decât cei din Bucureşti care au înregistrat un procent de 50,7%.
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu