vineri, 10 aprilie 2009

Editorial: Se înnoiesc de Paşti, vacanţă şi pasul I

Elevii si studentii intra, începand de vineri, în vacanta de primavara, pana în 20 aprilie, potrivit ordinului Ministerului Educatiei privind structura anului scolar 2008-2009.

Semestrul al II-lea a început în 9 februarie si se încheie în 12 iunie. În acest interval este vacanta de primavara, care cuprinde si sarbatorile pascale. Vacanta începe vineri, dupa ultima ora de curs, iar elevii revin la scoala marti, 21 aprilie, a treia zi de Pasti.

Vacanta de vara începe în 13 iunie si se termina în 13 septembrie. În semestrul al II-lea, tezele cu subiect unic încep în 29 aprilie 2009 cu proba la Limba si literatura materna, în 5 mai este programata proba la Limba si literatura romana, în 13 mai la Matematica si în 21 mai la Istorie sau Geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
***
**
Noroc cu Paştele! Că uite aşa orice milencean lasă multe deoparte si intampina sarbatorile cum se cuvine. Si poate doar atunci isi mai cumpara o haina noua. Nu vorbim aici despre cei care isi permit de toate, ci despre cei care fac economii pentru a-si achizitiona imbracaminte. Este trist ca, in zilele noastre, nu oricine are posibilitatea unui trai macar decent.

Hainele, la preturi mici sau nu, se gasesc la orice magazin din sat si, pentru cei cu pretentii, in centre comerciale municipale. De sarbatori, multi dintre milenceni, chiar si seliştenii, codrenenii, ori scutărenii, isi strang buzunarele. Intampinam sarbatorile intr-o haina noua. Aceasta vorba, in zilele noastre, nu este valabila pentru toti.
Am ajuns, oare, ca cei care isi permit sa se imbrace in haine noi doar de sarbatori si ca unii chiar sa poarte de la altii sau, cel mult, sa-si puna banii la ciorap si sa-si cumpere imbracaminte cat mai ieftina? Acum exista haine pentru toate gusturile, de calitate sau nu, si unele chiar la preturi nesemnificative. Unde sunt vremurile cand ne bucuram cu totii de o haina pe care doream sa o avem in garderoba?
Atunci ne mandream si ne laudam in fata altora cu imbracamintea cumparata. Acele timpuri au trecut pentru unii. Mai mult, exista milenceni care inca imbraca haine pe care la au de ani de zile. Este si asta o metoda in conditiile in care, de-a lungul vremii, imbracamintea a fost frumos purtata si n-ar fi necesare decat cateva mici retusuri. Fiecare, insa, intampina, pana la urma, sarbatorile dupa posibilitati! Si mai mult decat o haina noua conteaza sufletul si spiritul !
***
Prima etapă în accesarea unei finanţări nerambursabile este elaborarea documentaţiei. Acum, se analizează ideea de afaceri propusă, precum şi eligibilitatea beneficiarului. În acest sens, sunt efectuate studii preliminare (de exemplu, geotehnic sau hidrologic) şi se întocmeşte un master-plan. Se obţin avizele, se întocmeşte studiul de fezabilitate şi, după caz, analiza cost-beneficiu. Pentru ca dosarul să fie gata se redactează cererea de finanţare.
Cheia abordării primei etape este alegerea consultantului. Întrucât studiul de fezabilitate are atât o componentă tehnică, cât şi una financiară, trebuie să vă asiguraţi că firma de consultanţă este dispusă să muncească pentru dumnevoastră şi nu să vă îndrume’’, explică Felix Lucuţar, managing partner la Agriculture Capital & Engineering. Ţineţi cont de faptul că preţul nu este întotdeauna elementul determinant, ci mai ales competenţa celor pe care i-aţi angajat.
***
**

Niciun comentariu: