joi, 9 aprilie 2009

Editorial: Sfaturi practice, miei şi bonuri!

***
**
În sprijinul potenţialilor beneficiari şi investitori din Mileanca, venim cu sfaturi practice şi cu idei de investiţii. Câţi bani puteţi obţine, la ce uşi trebuie să bateţi, unde depuuneţi cererea de finanţare şi ce documente trebuie să conţină dosarul de aplicaţie sunt doar câteva dintre întrebările la care vrem să oferim răspunsuri.
Aflaţi ce greutăţi au întâmpinat alţii, ce sume au investit şi dacă mai au de gând să aplice pentru noi ajutoare financiare nerambursabile.
Primul domeniu de care ne ocupăm este agricultura, un sector care rămâne subdezvoltat, în ciuda potenţialului ridicat. Vă vom ţine la curent cu perioadele în care puteţi să aplicaţi pentru o anumită măsură din cadrul programelor disponibile şi modificările care apar pe parcurs.
Aflaţi cum puteţi obţine un punctaj mai bun, cine este autoritatea de management şi care este rolul ei, de ce este important planul de fezabilitate şi unde puteţi obţine cofinanţare.
După agricultură, vom continua cu sugestii de creştere a competitivităţii pentru mediul de busi­ness, cu idei de investiţii pentru comunităţi, dar şi cu informaţii despre programele disponibile ONG-urilor.
Până în 2013, România poate primi fonduri nerambursabile de 19,6 miliarde de euro din fonduri structurale şi de coeziune. La acestea se adaugă peste 11 miliarde de euro destinaţi sectorului agricol, din care aproximativ 5 miliarde de euro ca subvenţii şi restul provenind din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi cel pentru pescuit. În total sunt peste 31 de miliarde de euro. Sumele vin din bugetul consolidat al Uniunii Europene, precum şi din cofinanţarea naţională.
Principalele programe postaderare:
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) - are ca obiectiv creşterea productivităţii IMM-urilor pentru reducerea decalajelor faţă de restul UE.
Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) - sprijină ţările membre în implementarea Politicii Agricole Comune.
Programul Operaţional Regional (POR) - vizează îmbunătăţirea condiţiilor din infrastructură şi a mediului de afaceri.
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - corelează educaţia continuă cu piaţa muncii.
Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) - sprijină sectorul administrativ.
Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) - vizează îmbunătăţirea infrastructurii de mediu.
Specialiştii susţin că uneori problemele pleacă de la lipsa de informare a potenţialilor beneficiari şi a consultanţilor. Din această cauză, cererile de finanţare depuse nu îndeplinesc adesea nici măcar cerinţele administrative minime: formularele nu sunt completate corect, studiul de fezabilitate nu este bine realizat, lipsesc avize. În plus, spun specialiştii, se fac erori majore de calcul în cadrul analizei cost-beneficiu, iar justificarea necesităţii şi a utilităţii investiţiei este superficială.
Află informaţii despre:
-Cine este eligibil
-Care sunt documentele necesare
-Cum se redactează cererea de finanţare
-Unde se depune dosarul
-Este rentabilă investiţia
-Cine oferă cofinanţare.
***
Bucuria apropierii Pastelui este diminuata in mare parte de faptul ca criza financiara a taiat si din fondurile alocate achizitionarii mieilor, iar ciobanii sunt nevoiti sa ii vanda pe datorie, ca sa nu ramana cu ei.

Mai mult chiar, crescatorii de ovine sunt dispusi sa primeasca si bonuri de masa ca plata pentru animale. Pentru a scapa de o cheltuiala in plus impusa de normele UE, sacrificarea in abatoare specializate, ciobanii spun ca ii vor vinde direct de la stana, pe tichete şi bonuri de masă.

Pentru un kilogram de carne de miel vom plati o suma cuprinsa intre 14 si 15 lei kilogramul. Ciobanii din zona Mileanca au anuntat ca au deja foarte multe animale de vanzare si sunt dispusi sa ii dea pe datorie pentru a avea si ei cu ce sa traiasca.
***
**
*

Niciun comentariu: