****
2009 este un an de criză economică şi trebuie să luăm asta în serios. România este o ţară Vărsător şi faptul că pσnă la 1 octombrie, când Lilith ne va strica cheful nouă, românilor, suntem totuşi protejaţi de tranzitul lui Jupiter, Marele Benefic, asta poate însemna că mulţi dintre noi vor continuă să sfideze criza, ţinându-şi moralul şi smerenia ridicate. Cel mai bun lucru de făcut în aceste zile fiind acela de "a se strânge banuţi albi pentru zile negre".
Noi, milencenii, aveam nevoie categoric de lecţia asta, pentru că nu trecusem prin ea şi ne-am fi apropiat oricum de un blocaj major, în cazul în care nu se întâmplă aşa.
***
**
Televizorul este un factor important de sărbători, pentru că ai destul de mult timp liber, în toate casele el merge încontinuu, chiar şi în timpul mesei, şi în timpul întâlnirilor din familie.
Iar ele merg în perioada respectivă, dar nu în doze mari, de aceea sunt pro, dar cu moderaţie, adică nu ar trebui să fie foarte multe astfel de filme în acelaşi moment, pe toate televiziunile. Rolul lor este să dea o aură momentului respectiv, să îl distingă de restul zilelor, pentru că e o sărbătoare creştină. Pentru copii, dacă e vorba să le formezi o idee, tot filmul lui Zeffirelli rămâne ideal, pentru că, dacă încep cu al lui Mel Gibson, cred că or să se cam îngrozească. Chiar şi în străinătate continuă să se facă astfel de filme, HBO, anul ăsta, a venit chiar cu un film nou de Paşte despre patimile lui Iisus. Poţi să dai filme care au tangenţă cu problematica religioasă, Problema e că filmele de larg consum nu prea te îndeamnă la reflecţie, ele îţi dau hrana gata mestecată, filmele care te pun pe gânduri sunt în general filme de autor, dar cred că o dată pe an se poate da un film care să te pună pe gânduri şi să nu fie neapărat cu povestea lui Iisus. Poţi să dai „Decalogul“, poţi să găseşti filme care să iasă din tematica asta strict pascală.
Cele mai bune filme de Paşte
* Dintre filmele bune de văzut de Paşte, de neratat este „Parada de Paşte“, din 1948, cu Fred Astaire şi Judy Garland trăindu-şi chimia pe muzica lui Irving Berlin, scrie classicmovies.org.
* „Ben Hur“, din 1959, este campionul poveştilor biblice pe peliculă din toate timpurile. Prinţul evreu Ben Hur trăieşte la Ierusalim, este luat în sclavie de romani, se răzbună în timpul unei curse nebuneşti cu care romane şi este martor la răstignirea lui Iisus, filmul reuşind să îmbine de minune episoadele religioase cu cele de acţiune. „Cele zece porunci“, din 1956, şi „Isus din Nazareth“, din 1977, al lui Franco Zeffirelli, pe care toţi românii îl ştiu acum pe de rost de la atâtea difuzări şi răsdifuzări, sunt încă două dintre preferatele celor de la classicmovies.org.
* Jane Louise Boursaw, de la kabooke.cm, recomandă „Alice în Ţara Minunilor“, din 1951, „Scripcarul pe acoperiş“, un muzical excepţional despre tradiţie, dragoste şi familie, şi mult mai recentul „Domnişoara Potter“, cu Renée Zellweger.
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu