sâmbătă, 18 aprilie 2009

Editorialul de sâmbătă

***

În acest an, la fiecare biserica din Botoşani, la slujba Invierii credinciosii vor primi de la preotul slujitor lumina din Sfânta Lumină cerească de la Ierusalim. Sâmbătă, 18 aprilie, o delegaţie formată din doi preoţi şi doi mireni va pleca de la Suceava cu un avion care va aduce Sfânta Lumină cereasca de la Ierusalim. Delegatia va reveni in Suceava tot pe 18 aprilie. In acea zi la ora 20.30, Lumina Sfântă va fi adusă la Biserica "Sfânta Inviere" din municipiul Suceava. Acolo sunt asteptati parinti protopopi, stareti si starete de mănăstiri si preoti din municipii, orase si localitati mai mari pentru a lua Sfanta Lumina, pentru ca apoi aceasta sa ajunga la toti credinciosii. Sfanta Lumina va fi adusa la Biserica «Sfântul Ilie» din municipiul Botosani si acolo vor veni preotii pentru ca aceasta sa fie data la slujba Invierii tuturor credinciosilor din judeţ.

***


Scrisoarea pastorală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia Sfintelor Paşti

„Voi cunoaşteţi harul Domnului nostru Iisus Hristos, că El, bogat fiind, pentru noi a sărăcit, ca voi cu sărăcia Lui să vă îmbogăţiţi.“

(II Corinteni 8, 9)

Hristos a înviat!

Preacucernici şi Preacuvioşi Părinţi,

Iubiţi credincioşi şi credincioase,

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos prăznuită în sfânta şi marea sărbătoare a Sfintelor Paşti ne arată bogăţia iubirii milostive a lui Dumnezeu şi a slavei cereşti dăruite nouă, oamenilor, în Iisus Hristos, ca noi să fim părtaşi ai vieţii şi bucuriei veşnice a Preasfintei Treimi. Vedem, aşadar, că Hristos Cel înviat este capul Bisericii căreia El îi împărtăşeşte plinătatea vieţii Sale divino-umane, pentru ca în Biserică să cunoaştem bogăţia slavei înfierii şi învierii noastre în Hristos prin Duhul Sfânt.

Bogăţia iubirii covârşitoare a lui Dumnezeu Tatăl pentru oameni, arătată în Hristos, lucrează în omul credincios mai întâi taina învierii lui din moartea păcatului şi apoi învierea din moartea şi stricăciunea (coruptibilitatea) trupului:

Iubiţi fii şi fiice duhovniceşti,

Trăim astăzi într-o lume în care oamenii caută mai mult bogăţia materială trecătoare decât bogăţia spirituală a credinţei şi a vieţii veşnice, iar pe lângă sărăcia materială tot mai aspră, se arată şi o sărăcire spirituală a oamenilor, ca slăbire a credinţei, o răcire a dragostei frăţeşti şi o diminuare a faptelor bune. În această situaţie este nevoie ca, în lumina Învierii lui Hristos, care luminează viaţa creştinului în Biserică şi în societate, să vedem ce ne învaţă Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii despre bogăţie şi sărăcie. Mai precis, să vedem când şi cum acestea ne împiedică sau ne ajută să dobândim mântuirea, adică iertarea păcatelor şi unirea cu Hristos, Izvorul vieţii veşnice.

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

Atât Sfânta Scriptură, cât şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă că adevărata şi netrecătoarea bogăţie este iubirea covârşitoare a lui Dumnezeu faţă de oameni arătată în Iisus Hristos şi împărtăşită nouă, acum, în Biserică, prin lucrarea Sfântului Duh.

Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin care se arată slava şi bogăţia nesfârşită a iubirii lui Dumnezeu către oameni, ne îndeamnă să ne îmbogăţim mai întâi în credinţă statornică, în rugăciune, în vieţuire curată şi sfântă, în împărtăşirea mai deasă cu Sfintele Taine, după o pregătire mai intensă, aşa cum a fost perioada Postului Mare al Sfintelor Paşti, şi totodată să ne îmbogăţim în fapte bune, care aduc lumină şi pace, bucurie şi fericire oamenilor pe care-i ajutăm.

Mai păgubitoare decât sărăcia, ca lipsă de cele materiale, este acum, în vreme de criză financiară şi economică, criza de omenie, adică slaba voinţă de a fi onest şi drept, harnic şi generos.

Cu prilejul Sfintelor Paşti, vă adresăm tuturor părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dimpreună cu salutarea pascală: Hristos a înviat!

***

Primavara ne aduce zile tot mai placute, in pregatirea sarbatorii pascale. In ziua de Paste vom fi rasfatati cu temperaturi de peste 20 de grade in cea mai mare parte a tarii.

De astazi, procesul de incalzire a vremii se reia, anuntandu-se temperaturi tot mai mari, mai ales pentru ziua de sambata informeaza Realitatea.net.

Sambata va fi o zi foarte frumoasa, cu cer degajat in toate zonele, poate doar in nordul extrem al teritoriului sa apara cateva ploi nesemnificative, a declarat meteorologul Ortansa Jude. Temperaturile vor fi cuprise intre 15-25 de grade, in medie cu 5 grade peste cele normale.

Noaptea de Inviere va fi calda, placuta, cu vant slab, in majoritatea localitatilor. Cerul va fi degajat, iar temperaturile vor fi intre 10-15 grade la miezul noptii. Mai putin in sud-vestul teritoriului, Banatul si Oltenia, unde vor fi ceva nori, dar fara ploaie, intrucat sistemul noros pare sa actioneze duminica.

Duminica este o zi foarte calda, cu valori de 25 de grade in sudul tarii, si de 20 in intraga tara. Apar sanse mai mari de ploaie, in zona deluroasa a Olteniei, a Munteniei si in Carpatii Meridionali.

***


Niciun comentariu: