joi, 14 mai 2009

Editorial: Ajutorul alimentar şi bugetul familial

***Persoanele defavorizate vor primi zahar si faina in valoare totala de 28 de milioane de euro, a decis Guvernul. De marinimia Guvernului vor beneficia persoanele care primesc venitul minim garantat, somerii care primesc indemnizatii, persoanele care au pensii sub 400 de lei si persoanele cu handicap grav si accentuat care nu sunt institutionalizate.

Guvernul a adoptat miercuri o Hotarare prin care creeaza cadrul juridic si organizatoric pentru aplicarea Planului european de ajutoare alimentare provenind din stocurile de interventie comunitare, destinate categoriilor de persoane cel mai defavorizate din Romania.

Pentru aplicarea Planului va fi constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerului Internelor si Ministerului Muncii.

Reprezentantii din Grupul de lucru vor fi nominalizati de conducerile acestor institutiilor.Consiliile judetene vor depozita si distribui alimentele. Cheltuielile aferente acestor activitati sunt decontate din bugetul Ministerului Agriculturii.

Ajutoarele vor fi acordate in cadrul schemelor de reglare a pietii, finantate din Fondul European pentru Garantarea in Agricultura (FEGA), se precizeaza in comunicatul remis de Executiv.
***
**
Exercitiul planificarii bugetare este recomandat pe cel putin trei luni. Intocmirea unei liste de cheltuieli poate parea inutila, insa, cu rabdare, descoperiti ca puteti evita costuri suplimentare. Alcatuirea unui buget familial lunar nu exclude nevoia de resurse suplimentare, ca de exemplu un credit.
Specialistii recomanda un credit in moneda in care luati salariul. Un alt element care trebuie luat in calcul este dobanda. Este avantajos ca aceasta sa fie fixa. Si durata creditului este un alt aspect ce trebuie luat in calcul atunci cand luati decizia de a contracta un nou imprumut.In aceasta perioada, este mai sigur sa alegeti un credit pe o perioada de doi sau trei ani. Acesta v va ajuta sa depasiti perioada economica dificila, dar va insemna si o datorie mai mica de achitat lunar.
***

Niciun comentariu: