sâmbătă, 16 mai 2009

Editorial: Criza fără semne bune, irascibilitate şi siesta de prânz

BERD atrag atenţia asupra faptului că oficialii din Europa Centrală şi de Est au negat anul trecut că s-ar confrunta cu probleme, dacă au ajuns, în final, să se împrumute de la Fondului Monetar Internaţional. Fara sprijinul FMI si al Comisiei Europene, este dificil ca motoarele economiilor regionale să fie puse în mişcare. În ultimii 20 de ani, dezvoltarea economică din această regiune a fost o poveste de succes. Acum, criza financiară internaţională pune în pericol dezvoltarea în viitor, sustin reprezentantii BERD.
În România, împrumutul de 19,95 de miliarde de euro, contractat de la FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii de credit internaţionale, începe să dea primele rezultate. “Banii primiţi de la FMI şi Comisia Europeană înseamnă stabilitate şi au permis Băncii Naţionale să scadă rezerva minimă. Vedem semne bune în România: deficitul de cont curent este mai mic, inflaţia a scăzut”, a spus Robert Rekkers, preşedintele Băncii Transilvania. Totuşi, acesta consideră că situaţia economică este fragilă. Deşi criza de lichiditate a fost depăşită, Rekkers precizază că “discuţia nu este că nu avem bani, ci cui dăm banii”.
***
Un clasament inedit realizat recent de canalul de televiziune britanic TV Gold îi plasează pe italieni pe locul doi în Europa la capitolul irascibilitate, după englezi.Sondajul relevă faptul că locuitorii Peninsulei se enervează de trei ori şi jumătate pe zi, în timp ce englezii, clasaţi pe primul loc, îşi ies din fire de patru ori pe zi. Francezii se dovedesc, însă, ceva mai calmi decât italienii, ei enervându-se de trei ori pe parcursul unei zile.Locuitorii Marii Britanii devin irascibili în special din cauza traficului rutier şi a ambuteiajelor., dar şi din cauza anumitor comportamente rasiste sau bigote.
***
La începutul lunii iulie, în oraşul Granada va intra în vigoare o ordonanţă care reglementează activităţile desfăşurate în locurile publice. Principalii vizaţi sunt cerşetorii şi prostituatele.
Nu doar ei se vor confrunta cu noile măsuri, ci şi cetăţenii care tulbură liniştea în timpul orelor de siestă. În Spania, la prânz, angajaţii au o pauză de două-trei ore în care vin acasă pentru a mânca şi pentru a se odihni.
Spaniolii dorm la amiază, iar orarul de lucru respectă obiceiul. Este o tradiţie pe care şi noi, românii, lucrând pentru spanioli, am adoptat-o. Între orele 15.00 şi 17.00, majoritatea firmelor se închid, iar angajaţii au timp să pună capul pe pernă, după masă.
Amenzile pentru cei care perturbă siesta de la prânz ajung la 3.000 de euro.
***

Niciun comentariu: