sâmbătă, 9 mai 2009

Editorial de 9 Mai


Importanţa unui simbol

E greu să găseşti un element care să reprezinte toate membrele unei uniuni, fără a neglija sau nedreptăţi niciuna. Perfecţiunea e steagul olimpic al lui Coubertin, ale cărui cercuri divers colorate reprezintă întreg mapamondul. De ce? Simplu, cel puţin una dintre culori (albastru, galben, negru, verde şi roşu) se regăseşte pe steagul fiecărui stat al lumii. Europa a încercat să unească simbolic statele membre printr-un steag comun, un imn european şi o sărbătoare multinaţională. Euro este şi el un simbol, chiar dacă a fost introdus şi promovat ca o necesitate ce ţinea de politica monetară.

Două sărbători pentru EstVarianta 9 Mai a fost preferată pentru importanţa datei , dar nu se poate spune că nu deranja pe nimeni. Asta pentru că 9 Mai nu marchează doar cooperarea franco-germană, ci şi Ziua victoriei în estul Europei. Ce-i drept, graţie fusului orar. De ce? Iată răspunsul mai jos.

La 8 mai 1945, naziştii capitulau ofcial. Era ora 23:01. Numai că, în Europa de Est, ziua trecuse deja, vestea marcând dimineaţa zilei de 9 Mai.

Britanicii nu o sărbătoresc

Ziua este sărbătorită chiar şi în Turcia, stat care nu face parte din Uniunea Europeană. Totuşi, unii dintre cei mai vechi membri ai Uniunii, britanicii, nu petrec de 9 Mai. Ei fac parte din destul de consistentul grup al euroscepticilor, care propunea, în 2004, oprirea extinderii europene. Alături de Regatul Unit, din grupul celor anti-extindere, făceau parte europarlamentari din Polonia, Danemarca şi Suedia.

Adoptată în 1985 9 Mai a fost numită Ziua Europei după un summit găzduit de oraşul italian Milano, acum 24 de ani.

Niciun comentariu: