marți, 5 mai 2009

Editorial de marţi

Intr-o declaratie publica, presedintele Traian Basescu a declarat ieri, imediat dupa negocierile ratate la Ministerul Educatiei - la care a participat si Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor - ca isi asuma eroarea de a fi promulgat Legea 221/2008. "Imi asum, alaturi de toata clasa politica, eroarea promulgarii noii legi de salarizare a profesorilor. (...) Aceste actiuni de protest sunt rezultatul unor decizii ale clasei politice, si nu al unor decizii ale elevilor si parintilor. Apreciez ca disputa intre sindicatele profesorilor, elevi si parinti este inutila. Aceasta disputa trebuie mutata, daca tot trebuie sa existe, intre profesori si politicieni. Nu trebuie sa ii transformam pe copii, pe elevi, pe studenti, in victimele actuale ale crizei economice si globale. Cred ca avem cu totii datoria sa ii protejam si, poate, in primul rand, profesorii sunt cei care trebuie sa ii protejeze pe copii", a afirmat Traian Basescu. Seful statului le-a adresat cadrelor didactice rugamintea de a nu transforma "dreptul constitutional la greva intr-un drept de a afecta negativ vietile a sute de mii de copii''.
Presedintele a afirmat ca noua lege de salarizare a profesorilor "este o lege care, urmare a evolutiei crizei, nu a mai putut fi aplicata". "Va asigur ca as fi avut toata bunavointa si dorinta ca aceasta lege sa fie aplicata, dar la ora la care s-a promulgat legea nimeni nu evalua situatia dificila generata de criza economica", a precizat seful statului.
Presedintele Basescu a adaugat ca dascalii merita salarii mai mari, dar ca nu au fost anticipate efectele crizei. "Dascalii merita un salariu mai mare, dar noi nu am avut capacitatea sa anticipam efectele crizei economice. Va aduc aminte ca in decembrie prognoza oficiala pentru anul 2009 era de crestere economica intre 3-6%", a spus seful statului.
***
"Cel care astăzi primeşte 15 milioane (lei vechi, n.r.), după adoptarea Legii salarizării unice va primi tot 15 milioane. Unul care primeşte 50 de milioane va primi în continuare acea sumă de bani, însă s-ar putea ca un interval de timp, pe care o vom stabili prin Lege, nu va beneficia de majorări salariale aşa cum vor beneficia cei care sunt la baza salarizării", a declarat premierul la postul public de radio. Potrivit NewsIn, şeful Executivului a precizat că niciun salariu de bază nu va scădea odată cu adoptarea Legii salarizării.Boc a explicat că inexistenţa Legii salarizării unice a făcut posibilă apariţia unor legi "sectoriale" mai avantajoase pentru diferite categorii socio-profesionale, diferenţa dintre salariile din sistemul bugetar fiind şi de 1 la 50. Principiile Legii salarizării unice vor fi discutate cu specialişti în administraţie publică, sindicate şi patronate.Boc a spus că cei care se simt nedreptăţiţi de actualul sistem de salarizare din România încearcă să compenseze aceste nedreptăţi prin acordarea unor stimulente şi sporuri, peste cele prevăzute în Codul Muncii, prin care se majorează salariul de bază de două - trei ori. "Fiecare va şti că nu mai are nevoie sa facă lobby şi să pună pile la parlamentari sau la miniştri şi vom avea pentru viitor o lege corectă, care va permite să încheiem şi discuţia asta la infinit pe tema sporurilor şi stimulentelor".Guvernul a decis ieri ca proiectul Legii unice a salarizării să fie finalizat până în 30 aprilie, urmând ca în luna mai să fie transmis Parlamentului.

Niciun comentariu: