miercuri, 20 mai 2009

Editorial: Minciuna şi finanţarea europeană

Cele mai comune minciuni pe care le spun oamenii sînt legate de vîrstă, consumul de alcool şi numărul partenerilor sexuali.
Alte invenţii sînt legate de greutate, în special la bărbaţi, tocmai de aceea sondajul realizat a arătat că ei bîrfesc mai mult decît femeile.
Un nou post TV din Marea Britanie a realizat un studiu de piaţă în care a descoperit care sînt lucrurile pe care cei mai mulţi oameni vor să le ascundă despre ei, informează “The Independent”.
Cei 2.000 de britanici care au participat la sondaj au recunoscut că una dintr cele mai frecvente minciuni este legată de vîrstă. 68% dintre ei nu au spus adevărul pentru a fi mai atractivi şi întotdeauna şi-au dezvăluit o vîrstă mai mică decît cea reală. În ceea ce priveşte consumul de alcool, tinerii sînt cei mai mincinoşi.
“Minciuna, redusa la doua esente, este: pacat, conform preceptelor crestine, sau o modalitate de supravietuire, conform psihologilor”. Cu alte cuvinte, ori ajungi in iad, ori la balamuc. Unii mint din placere, altii din necesitate iar altii din obligatie.
Unii angajati isi sustin sefii pana in panzele albe fiind capabili sa faca si parnaie pentru ei. Daca ar fi sa stabilim o caracteristica a romanului nu gresesc daca spun ca minciuna este la loc de cinste. Explicatia cred ca vine de la sistemul comunist cand eram mintiti pe fata si chiar nu puteam spune nimic. Probabil ca acum in libertate fiecare experimenteaza vorba : una spun si alta fac. Trist este faptul ca romanii nu realizeaza ca treaba asta se intoarce impotriva noastra. Asa ca lasati-o mai moale cu miniciunile.
Cea mai tare minciuna din 2008 a fost decretata o "poveste" despre un bebelus poznas si scutecele lui, a anuntat o organizatie a campionilor la minciuni. Clubul Mincinosilor din The Burlington, Milwaukee, SUA, si-a decernat saptamana aceasta premiul pe 2008 urmatoarei "scorneli": "Nepotul meu este cel mai convingator mincinos pe care l-am intalnit vreodata. Cand a ajuns la varsta de 2 ani isi murdarea scutecul si o convingea pe mama lui ca altcineva a facut asta", noteaza Associated Press .
Primirea premiului l-a bucurat nespus pe Garth Seehawer, in varsta de 71 de ani, din Oconto Falls. "Cand esti cel mai bun din lume la ceva, este cu adevarat o onoare" a spus el, insistand ca profesia lui, de avocat, nu are nimic de-a face cu "talentul" de a spune minciuni. Patru judecatori au ales minciuna lui Seehawer dintr-un total de 160.
Una dintre minciunile ajunse in "semifinala" se refera la un incident aviatic, cand pasagerii care urmareau filmul "Cocoon" in mijlocul unor turbulente au vazut cum apa se scurge din ecran si declanseaza umflarea dispozitivelor de salvare ale avionului.
Clubul Mincinosilor din Burlington s-a nascut in 1929 cand jurnalistii locali Otis Hulett si Mannel Hahn au fabricat o stire privind un concurs de minciuni intre politia si pompierii din Burlington. Seful politiei a castigat dupa ce a spus ca nu este bun la minciuni deoarece nu a spus niciodata niciuna.
Statutul de membru pe viata in acest club costa 1 dolar.

***
Crearea şi dezvoltarea infrastructurii fizice şi a serviciilor pentru populaţia din mediul rural se pot finanţa în cadrul măsurii de renovare şi dezvoltare a satelor, de îmbunătăţire a serviciilor de bază pentru economie şi populaţia rurală şi de punere în valoare a moştenirii rurale (322).Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de comune, de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, de organizaţii neguvernamentale (ONG) şi de aşezăminte culturale. Şi persoanele fizice şi juridice care deţin în proprietate ori în administrare obiective de patrimoniu cultural sau natural pot solicita sprijin de la Uniunea Europeană.
Pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit, finanţarea europeană acoperă 100% din valoarea eligibilă a cheltuielilor. Totuşi, pentru proiectele de investiţii în infrastructura de bază, sprijinul nu va depăşi trei milioane de euro în cazul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară sau un milion de euro pentru consiliile locale.Dacă proiectul este unul integrat, valoarea ajutorului maxim este de şase milioane de euro pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi de 2,5 milioane de euro pentru consiliile locale. Pentru celelalte tipuri de activităţi, sprijinul urcă până la maximum 500.000 de euro. În cazul în care proiectul este unul generator de profit, ponderea finanţării europene urcă până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului, fără a depăşi însă plafonul de 200.000 de euro pentru o perioadă de minimum trei ani fiscali.
Măsura de renovare şi dezvoltare a satelor are în vedere crearea şi modernizarea infrastructurii fizice de bază, a serviciilor de bază pentru populaţia rurală şi protejarea patrimoniului cultural de interes local şi natural. În ceea ce priveşte infrastructura fizică de bază, finanţarea se acordă pentru înfiinţarea, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri, a celei de apă (captare, staţii de tratare, alimentare) sau apă uzată (canalizare, staţii de epurare), de joasă tensiune sau de iluminat public. În categoria serviciilor de bază pentru populaţia rurală sunt incluse proiectele de înfiinţare şi amenajare a spaţiilor publice de recreere, a aşezămintelor culturale sau a centrelor de îngrijire a copiilor. De asemenea, tot aici sunt incluse şi proiectele de renovare a clădirilor publice şi amenajare de parcări, pieţe sau spaţii de organizare a târgurilor. Sunt finanţate şi achiziţiile de microbuze care să asigure transportul public pentru comunitatea locală sau de utilaje şi echipamente pentru serviciile publice. Uniunea Europeană poate acoperi şi cheltuielile de restaurare şi consolidare a obiectivelor de patrimoniu cultural şi natural din mediul rural (peşteri, cascade), precum şi cele efectuate cu studiile privind patrimoniul cultural. Echipamentele achiziţionate pentru expunerea şi protecţia patrimoniului sunt şi ele finanţabile. Deşi lista de activităţi eligibile este generoasă, alimentările cu gaz, iluminatul public sau dotarea serviciilor publice nu beneficiază de punctaj. În prezent, se lucrează la modificarea schemei de punctaj al acestei măsuri şi, de aceea, este recomandat să mai aşteptaţi dacă vizaţi un astfel de proiect.
***

Niciun comentariu: