***Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate: - Costul creditelor- Reteaua de distributie- Durata de aprobare a creditului- Avansul solicitat beneficiarului.Imprumuturile obtinute in cadrul acestui Program vor avea costuri mai reduse intrucat, prin garantarea creditului de catre stat, bancile nu vor mai trebui sa-si faca provizioane, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Premierul Emil Boc a declarat la sfârşitul săptămânii că va cere băncilor care vor să intre în programul „Prima Casă” eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată. În funcţie de fiecare bancă în parte, acest comision este aplicat dacă debitorul vrea să plătească integral împrumutul înainte de termen. Unele bănci însă au renunţat la aceste comisioane încă de la sfârşitul anului trecut, ca metodă de încurajare a clienţilor să îşi plătească mai repede creditele.
Premierul Emil Boc a declarat la sfârşitul săptămânii că va cere băncilor care vor să intre în programul „Prima Casă” eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată. În funcţie de fiecare bancă în parte, acest comision este aplicat dacă debitorul vrea să plătească integral împrumutul înainte de termen. Unele bănci însă au renunţat la aceste comisioane încă de la sfârşitul anului trecut, ca metodă de încurajare a clienţilor să îşi plătească mai repede creditele.
***
In timp ce poporul se sacrifica la propriu din cauza crizei economice, parlamentarii nu numai ca nu renunta macar la un procent din veniturile lor, dar isi mai bat si joc de cei care i-au ales. Banii din taxele si impozitele pe care le platim cu varf si indesat, destinati celor care ar trebui sa ne faca legi, se duc pe apa sambetei. Parlamentarii sunt, pe banii de la buget, in campanie electorala.
De cand s-a intrat in campania electorala pentru PE, Parlamentul lucreaza doar sporadic, dar salariile merg, desi actiunile de campanie tin de partide, si nu de activitatea parlamentara pentru care alesii poporului primesc purcoaie de bani. Unii invoca tot felul de sarbatori pentru a chiuli pe buzunarul contribuabilului. Cei mai multi deputati nu au lucrat, joi, în comisiile parlamentare, dupa cum a fost stabilit programul de lucru, acestia plecând în teritoriu înca de la mijlocul saptamânii, unii pentru campania electorala pentru alegerile europarlamentare, altii pentru sarbatorirea Sfintilor Constantin si Elena.
Joia aceasta nu a fost o exceptie, deoarece, aproape în fiecare saptamâna, majoritatea deputatilor nu participa la comisiile parlamentare în zilele de joi. Conducerea Camerei Deputatilor stabileste, de regula, organizarea de sedinte în plen în primele doua zile din saptamâna, iar de marti dupa-amiaza si pâna joi, deputatii ar trebui sa lucreze în comisii. Pentru saptamâna viitoare, conducerea Camerei Deputatilor a decis sa nu mai tina sedinta de Birou Permanent de miercuri, ci numai pe cea de luni. Aceasta decizie a fost luata dupa ce unii membri ai Biroului au cerut sa se preia “bunul obicei al Senatului” ca în ziua de miercuri sa se “evite” sedinta Biroului Permanent.
Dupa 5 ani de campanie pentru transparenta si responsabilitatea Parlamentului Romaniei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a convins Camera Deputatilor sa afiseze pe site cheltuielile detaliate ale parlamentarilor si sa ia masuri pentru reducerea absenteismului in Parlament.
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu