marți, 16 iunie 2009

Editorial: Despre liceu şi recesiune

Absolvenţii de gimnaziu vor trebui să se hotărască în această săptămână ce liceu vor alege pentru a-şi continua studiile. În perioada 18-25 iunie, elevii, împreună cu părinţii şi cu diriginţii vor trebui să completeze opţiunile de admitere, luând în calcul şansele pe care le au de a intra la liceul pe care l-au ales.
Astfel, şcolarii vor trebui să opteze pentru cât mai multe variante pe care le au la dispoziţie, pentru a fi siguri că nu vor rămâne pe dinafară.
Repartizarea computerizată se va face în funcţie de notele obţinute la tezele cu subiect unic şi media generală înregistrată în anii de gimnaziu, fiecare având o pondere de 50% în punctajul final.
Fişele de înscriere vor fi introduse în baza de date, în intervalul 18-26 iunie, urmând ca repartizarea propriu-zisă să aibă loc în data de 3 iulie. Afişarea rezultatelor se va face de fiecare liceu în parte în data de 6 iulie.
Pentru a veni în sprijinul elevilor, Ministerul Educaţiei a realizat un site prin intermediul căruia candidaţii pot afla informaţii legate de profilul, specializările, numărul de locuri ale liceelor pentru care optează precum şi ultima medie de admitere înregistrată de acestea anul trecut.
Astfel, accesând www.admitereliceu.ro, şcolarii îşi pot calcula şansele pe care le au confruntând punctajul propriu cu cel care a permis admiterea anul trecut.
***
Veniturile a 6 din 10 milenceni au fost influentate in mod negativ de criza in lunile martie ţi aprilie, cel mai mare impact fiind inregistrat asupra veniturilor extra-salariale, precum bonusurile sau comisioanele.
Cea mai dificila situatie se resimte in rindul independentilor, micilor patroni si liber profesionistilor, mai mult de jumatate dintre ei au veniturile in scadere si, in total, doua treimi dintre ei afirma ca au o situatie financiara in declin.
Pe linga diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinte care s-au manifestat sint incasarea cu intirziere a salariului sau chiar scaderea lui, ambele fiind resimtite de catre 7% din populatie. In aprilie 2009, cifrele arata o situatie asemanatoare cu cea din martie. Totusi, a crescut ponderea celor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei de la 5% la 7%. Scaderea veniturilor sau intirzierea incasarii salariului pentru o parte importanta a populatiei nu au dus la scaderea venitului mediu, deoarece exista categorii de persoane care cistiga mai mult decât anul trecut.
Cu toate acestea, pentru 66% dintre milenceni situatia financiara a familiei este caracterizata prin afirmatia "cu veniturile noastre abia reusim sa ne acoperim cheltuielile curente", ponderea lor fiind in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecuta (63%). In plus, a scazut proportia celor care economisesc cu cinci puncte procentuale fata de anul precedent, ajungind la 27% in luna martie 2009.( surse proprii)
***

Niciun comentariu: