joi, 25 iunie 2009

Editorial: Tratament anticriză şi "omidiada"!

Coacazul rosu are, fara indoiala, unele dintre fructele de padure cele mai apreciate. Asta datorita gustului acrisor si savorii deosebite. Bogatul continut de acid citric le face un adevarat aliment-medicament pentru afectiuni ale stomacului si ficatului.
In privinta continutului de vitamina C, diversi autori au stabilit valori diferite, variind intre 40 si 155 mg/100 gr.Principalele virtuti: Fructele se caracterizeaza prin excelente proprietati aperitive si tonic digestive, fiind in acelasi timp un bun diuretic si depurativ (elimina toxinele).
Coacazele sunt racoritoare si au o actiune usor laxativa.
Sunt considerate fructe tonice, de aceea sunt indicate in afectiuni insotite de febra si in caz de probleme acute (ale stomacului si intestinelor).
Acizii organici (citric, tartric si malonic) au probabil efecte mai importante decat alte minerale sau vitamine prezente in fructe.Cum le puteti consuma:Este preferabil ca fructele sa fie consumate crude sau sub forma de sucuri.
La fel ca in cazul altor fructe cu un continut mare de apa, modul de cultura este esential: utilizarea ingrasamintelor sintetice poate creste continutul de apa in detrimentul mineralelor si vitaminelor.
***Fermierii milenceni se pregatesc, in perioada imediat urmatoare, sa faca fata unei noi provocari a naturii, aparitia daunatorilor de sezon. Un semnal de alarma il reprezinta in principal omizile. Toti cultivatorii trebuie sa incerce eradicarea daunatorilor inainte de aparitia celei de-a doua generatie de omizi, cand pagubele pot deveni devastatoare.
Atragem atentia si asupra unui alt tip de omida, foarte cunoscut in lunile calde, omida paroasa a dudului.
Poate face pagube foarte importante. Se manifesta la inceput pe dud, dar se poate extinde pe absolut toate plantele. Omida dudului poate fi combatuta prin utilizarea substantelor speciale, dar si prin taierea ramurilor atacate de cuiburile daunatorilor.
***

Niciun comentariu: