miercuri, 3 iunie 2009

Editorial: Tutun, bere, eurosondaj şi Legea 2021!

Unul din cinci milenceni fumează şi unul din patru consumă în mod obişnuit vin, relevă o anchetă asupra condiţiilor de viaţă ale locuitorilor noştri realizată de InfoM în perioada iunie 2008 - mai 2009. Aproape o treime dintre bărbaţi fumează, în timp ce doar una din 11 femei are acest viciu.
Un procent de 63% din totalul persoanelor fumătoare au vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, în timp ce fumătorii de peste 60 de ani reprezintă doar 6,8%. Numărul fumătorilor sub 20 de ani este de aproximativ 10%.
40% dintre milenceni beau bere cel puţin o dată pe săptămână, iar unul din şapte consumă frecvent băuturi alcoolice tari, arată studiul. Există diferenţe semnificative pe sexe în ceea ce priveşte consumul de alcool - un bărbat din doi şi doar o femeie din patru beau bere săptămânal. De asemenea, numărul bărbaţilor consumatori obişnuiţi ai băuturilor alcoolice tari este de 6,4 ori mai mare decât cel al femeilor.
Conform anchetei, un milencean din cinci bea zilnic până la o jumătate de litru de băuturi alcoolice tari. Berea este consumată preponderent .
Mari consumatoare de alcool sunt două din cinci persoane cu vârsta între 25 şi 45 de ani, dar şi cele până la 65 de ani, în timp ce 13% sunt tineri între 15 şi 24 de ani.
***
***
Temperamentul este in stransa legatura cu orientarea politica a unei persoane, arata un studiu dat publicitatii joi in Statele Unite. Persoanele calme voteaza cu partidele de stanga, iar cele emotive cu cele de dreapta, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Am gasit pe net o pagina tare interesanta: pe baza unor intrebari (40 mai exact) despre functionarea si politicile UE, si a raspunsurilor date, se indica ce ideologie politica este mai aproape de cea a respondentului.
Mi se pare un foarte bun inceput in a cunoaste problematica, si a merge la vot informa. Vi se pare o idee buna? Utila? Depasita? Gresita?Trebuie votat pe baza de carisma, de placere, de preferinte legate de oamenii de pe lista, sau pe baza ideologiei lor?
***
Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, marţi, după întâlnirea Grupului de lucru de la Ministerul Muncii că legea unitară de salarizare va avea aplicabilitate abia din 2021 şi că se aşteaptă ca, de săptămâna viitoare, să înceapă "încăierarea" între categoriile de bugetari.
Marica a precizat că, în acest moment, "este o hărmălaie generală, iar de săptămâna viitoare va începe încăierarea".
Preşedintele "Sed Lex" a spus că, până acum, a fost doar o "tatonare", fiecare categorie definindu-şi poziţia, iar acum va începe să şi-o apere.
"Toţi sunt foarte importanţi, deci o să înceapă încăierarea", a spus Marica.
În opinia sa, guvernanţii sunt în campanie şi evită să recunoască faptul că această lege nu va putea fi aplicată din 2013, iar din estimările făcute până acum de sindicalişti, legea ar putea avea aplicabilitate abia din 2021.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, în 22 aprilie, pentru MEDIAFAX că, începând cu 1 ianuarie 2013, va fi aplicabilă noua grilă de salarizare în sistemul bugetar, precizând că nu a fost avansată o altă dată de aplicare a noii grile.
***

Un comentariu:

3Minator spunea...

Oare numai unul din cinci fumează!?!? Sau e vorba doar de "majori"...
Dar câţi din ei votează, atunci?