vineri, 26 iunie 2009

Editorial: Ultima zi şi criza în cârje!

Joi a fost ultima zi in care absolventii claselor a VIII –a au completat, alaturi de parinti, fisele de inscriere pentru liceu.
S-a recomandat parintilor sa se orienteze catre licee, unde media de admitere din anul precedent a fost cu un punct mai mare decat media candidatului. Totodata, pentru sporirea sanselor, diriginţii au recomandat completarea a cat mai multe optiuni. In cazul in care doi elevi au medii egale, ei vor fi repartizati dupa unul din criteriile de departajare, in ordine: media generala obtinuta la tezele cu subiect unic, media generala de absolvire a claselor V-VIII, media notelor obtinute la proba de Limba si literatura romana din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obtinute la proba de Matematica, media notelor obtinute la proba de Limba materna, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de Limba materna, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
Pana pe 26 iunie, toate datele din fisele de inscriere sunt introduse in baza de dare computerizata, urmand ca pana pe 27 iunie parintii si candidatii sa mai verifice fisele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greseli. Prima repartizare computerizata va avea loc in 3 iulie, iar rezultatele acesteia vor fi afisate ziua urmatoare. A doua repartizare computerizata pentru elevii care au ramas nerepartizati sau pentru cei care nu au participat la prima etapa de admitere va avea loc in 13 iulie
***
Criza banului public a sedus intotdeauna. Mirajul diminuării acestuia, prin orice mijloace, a devenit realitate pentru multi dintre liderii politici de ieri si de astazi. Obsesia obtinerii Puterii a fost una dintre caracteristicile vietii politice autohtone. Privilegii, influenta, imunitate, avere si tot ce a mai decurs de aici reliefeaza, in modul cel mai pregnant, disperarea alesilor in lupta pentru suprematie. Cine ajunge mai sus in piramida Puterii devine mai puternic, mai influent, mai temut. In fata sa, toate portile se deschid, iar celelalte, toate celelalte, nu fac altceva decat sa vina de la sine.
Economia pierde tot mai mult teren, pe fondul cresterii alarmante a disponibilizatilor, falimentelor si a nemultumirilor sociale. Oameni aflati pe culmile disperarii, intrati in somaj, cu familii de intretinut sunt sfidati in fiecare zi de o guvernare care a transformat Romania intr-un poligon de incercari economice nereusite. Ne indreptam spre colaps economic, spre falimentul fondului de pensii, spre incapacitatea platirii salariilor, dar clasa politica, responsabilii economici si financiari prefera sa se ascunda dupa un optimism pagubos.
La peste jumatate de an de guvernare, Cabinetul Boc, Coalitia, aduna “bilele negre” una dupa alta. Administratia Publica, Educatia, Sanatatea, Agricultura, infrastructura, protectia sociala, ca sa nu mai vorbim despre actul de justitie, toate se afla intr-un proces acut de compromitere in ochii populatiei. Recentele scandaluri care îi au in prim plan pe ministrii Ridzi si Nemirschi arata, inca o data, solidaritatea Coalitiei in sens negativ. Solidaritatea in fata problemelor colegilor, solidaritatea apararii si musamalizarii greselilor acestora.
Pana in toamna, la prezidentiale, climatul economic se va agrava tot mai mult. Milioanele de romani vor fi nevoiti sa stranga tot mai mult cureaua. Din pacate, demagogia alesilor nu va putea suplini solutiile concrete, iar drumul spre incertitudine este, in actuala stare de lucruri, inevitabil. Asta inseamna sa nu mai ai nu doar viata personala, ci viata in criză generală, ca apartinator al speciei umane dependentă de cârje!
***

Niciun comentariu: