vineri, 12 iunie 2009

Editorial: Vacanţa şi copiii de criză!

***
Cei 32 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au la dispoziţie perioada 18-25 iunie pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu. Concursul se va desfăşura fără examen, pe baza mediei de admitere, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic şi media generală de absolvire a claselor V-VIII au o pondere de 50% fiecare.
Termenul limită până la care poate fi efectuată prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal este de 3 iulie, inclusiv, ocuparea locurilor urmând a se face în ordinea descrescătoarea mediilor de admitere, în funcţie de opţiunile candidaţilor. În privinţa examenului de bacalaureat, elevii se vor prezenta la probele orale în intervalul 22-25 iunie.
Cei care vor obţine notă de trecere vor intra în probele scrise respectiv cele practice programate în perioada 26 iunie-2 iulie. Prima afişare a rezultatelor la bacalaureat va avea loc în data de 5 iulie şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie. Succes tuturor!









***
Criza economică desenează viitorul noii generaţii în culori atât de lipsite de strălucire încât unii spun că-i înţelept să mai aştepţi un pic şi să aduci un copil pe lume în vremuri mai luminoase. Alţii cred că naşterea unui copil n-are nici o legătură cu starea economiei.
„ Că nu ne putem creşte copiii fără bani este foarte adevărat, dar problema se pune că nu cu atât de mulţi bani. Dragostea de a oferi o şansă acestei lumi educând un copil şi învăţându-l să iubească viaţa ar trebui să fie valoarea noastră. Fiecare dintre noi alegem momentul în care ne simţim pregătiţi să facem asta, dar contextul ar trebui să fie mai puţin important. Îmi doresc să aduc un suflet în această lume abia după ce împreună cu soţul meu o să descoperim forţa de a fi alături de un bătrân şi de un orfan. Dacă după aceste experienţe o să ne simţim pregătiţi să oferim viaţă şi sens altor oameni prin copilul nostru atunci o să o facem.
Pentru mine nu contează criza, nu m-am gândit niciodată la asta, un copil vine atunci când ţi-l dă Dumnezeu şi trebuie să îl primeşti ».( Cristina, 25 ani)
Cuplurile care-şi doresc copii îşi asortează intenţia cu un anumit tip de discurs programatic: „Vrem musai un copil, dar o să-l facem în momentul în care o să ne permitem cu adevărat asta”. Sau: „O să facem un copil atunci când o să avem casa noastră, maşina noastră, salariile noastre îndeajuns de mari încât să ne permitem să cheltuim sume uriaşe pe pempărşi şi pe meditaţiile la pictură, engleză şi aikido”. Se cheamă că apariţia unui copil este, în majoritatea cazurilor, semnul bunăstării economice de cuplu: maşina, casa, salariul care bate sutele de euro. Tocmai de asta, cuplurile care îşi programaseră apariţia copilului în această crizată perioadă ar trebui să se gândească mai bine, pentru că multe dintre ele vor fi nevoite să-şi crească astăzi juniorul în condiţii care nu mai au nici o legătură cu idilicul tablou de familie de mai sus. Fără creditele părinţilor, copilăria trebuie să fie de-o tristeţe înfiorătoare.
În plus, un studiu recent, unul dintre acele studii făcute de organizaţii cu nume de-a dreptul simpatice, în cazul de faţă Partnership for America's Economic Success, spunea că recesiunea economică afectează ireparabil prezentul, dar mai ales viitorul copiilor.
Cercetătorii îşi apărau rezultatele astfel: copiii hrăniţi necorespunzător în primii ani au rezultate mai proaste la şcoală, deci vor obţine slujbe pe măsură când vor deveni adulţi; tot lipsa unei alimentaţii sănătoase (şi îndestulătoare) va creşte apetitul celor mici pentru încăierări, dar şi, culmea, probabilitatea de a deveni obezi etc.
Acum, spuneţi-mi, vă rog, care dintre părinţi îşi doreşte un copil care să nu treacă de examenul de capacitate, care, în loc să viseze la clasicele profesii de aviator sau medic, să insiste în a deveni vânzător de shaorma, care să vină zilnic de la şcoală - în cazul în care reuşeşte să ajungă la ea - plin de vânătăi? Mai exact, cine-şi doreşte un copil-problemă? Sau unul obez? Ducând raţionamentul la absurd, gândiţi-vă cum ar putea să arate o societate în care doar copiii născuţi şi crescuţi în perioadele de criză economică ajung adulţi !
***

Niciun comentariu: