joi, 9 iulie 2009

Editorial: Despre gunoaie şi citate


Gunoaiele din Mileanca

La 1 iulie 2009 existau 2.297 de depozite neconforme pentru deşeuri, arată datele Gărzii Naţionale de Mediu. Multe dintre acestea vor trebui închise. Ce se va întâmpla cu deşeurile menajere sau industriale?

Deşeurile nu pot fi ascunse. Un român produce anual peste 3-400 kg de deşeuri, iar asta nu înseamnă că suntem mai risipitori sau mai neglijenţi decât alţii. Statistica a consemnat că gradul de civilizaţie e direct proporţional cu creşterea cantităţii de gunoi pe cap de locuitor. De exemplu, un american produce anual 1,5 tone de gunoi. Diferenţa consta în modul cum sunt administrate de către societate aceste deşeuri.

Întorcându-ne în Europa, Elveţia a reuşit performanţa de a nu mai depozita deşeurile menajere în gropi de gunoi, ci pur şi simplu să le trateze şi să le valorifice.

Valorificarea ecologică a deşeurilor poate fi o soluţie viabilă şi pentru Mileanca. Co-incinerarea în industria cimentului, este, cel puţin până în prezent, cea mai eficientă soluţie de valorificare a deşeurilor şi eliminarea lor finală. În urma acestui pocedeu ecologic de tratare nu rezultă niciun fel de reziduri, zgură sau cenuşă.

Natura se descurcă foarte bine cu ceea ce produce, există un proces natural de reciclare a elementelor naturale. Situaţia se complică atunci când este vorba despre deşeuri create de om, elemente pe care natura nu le mai poate "digera" şi care devin poluaţi masivi ai planetei.

Peste 100 de tipuri de deşeuri pot fi prelucrate în staţiile ecovalor. Compania se ocupă de colectare, logistică, tratarea deşeurilor şi valorificarea lor finală.

Există soluţii ecologice pentru a recicla deşeurile lichide şi uleiurile reziduale, deşeurile solide şi anvelopele uzate.

Deşeurile solide reprezintă una dintre principalele probleme ale societăţii de consum. Activitatea cotidiană în sine este generatoare de deşeuri solide. Fiecare produs folosit de om, produce, la rândul său, deşeuri solide, de când este fabricat, până când este aruncat. Aici intră: ambalajele, deşeurile municipale sortate şi alte deşeuri solide nepericuloase.

Deşeurile lichide sunt, în cele mai multe situaţii, reziduuri din diferite procese industriale. Pot fi lichide sau sub formă de pastă. Fără un tratament şi o depozitare corecte pot fie extrem de nocive pentru mediul înconjurător. Pentru a fi minimalizate riscurile manipulării acestora sunt necesare cunoştinţe de specialitate. Aici intră: reziduuri petroliere provenite din curăţarea rezervoarelor, substanţe rezultate din decantarea uleiului sau a apei, substanţe rezultate din tratarea apelor industriale, uleiuri, emulsii, distilări reziduale şi uleiuri uzate.

Anvelopele uzate sunt o categorie aparte de deşeuri. Toate ţările industrializate le generează. După o durată fixă de folosire orice anvelopă ajunge, în cel mai fericit caz, într-un depozit. Există foarte multe situaţii în care acestea sunt aruncate la întâmplare. Cum nu se dezintegrează în natură, cantitatea lor este în creştere de la an la an. Pe lângă aspectul inestetic al acestor "munţi" de cauciuc, există riscul unor incendii foarte toxice. Aici intră: anvelope de la autovehicule, deşeurile de cauciuc provenite din industria producătoare de anvelope şi deşeurile provenite din reciclarea anvelopelor.

Dar gunoaiele din Mileanca cum vor fi depozitate după data de 15 iulie, dată care constituie ultimatumul UE privind reciclarea locală a deşeurilor menajere !?

***

Citate din Pascal pentru Michael!

"Adevărul este atât de întunecat în aceste timpuri şi minciuna atât de fixată, încât n-am fi în stare să cunoaştem adevărul, dacă nu l-am iubi."


"Sunt două excese la fel de periculoase: a exclude raţiunea, a nu admite decât raţiunea."


"Plăcerea gloriei este aşa de mare că de orice lucru ai alătura-o, chiar de moarte, tot ai iubi-o."


"Lumea ne tratează aşa cum vrem să fim trataţi: urâm adevărul, ni se ascunde; vrem să fim măguliţi, suntem măguliţi; ne place să fim înşelaţi, suntem înşelaţi."


"Plăcerea oamenilor mari e să facă oamenii fericiţi."

( Blaise Pascal)

Niciun comentariu: