joi, 20 august 2009

Codul Educaţiei... decodat!( I)

Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se luptă cu fostul ministru Miclea pentru supremaţia propriilor legi.
În toamnă, Guvernul ar trebui să-şi asume răspunderea şi pe legile educaţiei.
„InfoMileanca“ vă prezintă începând de astăzi, principalele puncte ale celor două pachete de legi ale educaţiei.

Noile legi ale grădiniţei:
Varianta Miclea
Atât legile lui Miclea , cât şi codul Ecaterinei Andronescu prevăd introducerea obligativităţii unui an de grădiniţă pentru toţi copiii de vârstă preşcolară. La clasa pregătitoare ar urma să fie înscrişi copiii de cinci sau şase ani, în funcţie de vârsta la care părinţii decid să-i dea la şcoală.
Legile lui Miclea prevăd modificarea ciclurilor de învăţământ în sistem 5-5-3, adică cinci ani de educaţie primară, cinci de gimnaziu şi numai trei de liceu.
Potrivit documentului, anul pregătitor de grădiniţă ar trebui să devină obligatoriu şi să facă parte din învăţământul primar. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. O astfel de clasă ar trebui să aibă, în medie, 20 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nici mai mult de 25.
Legile lui Miclea preved ca învăţământul preşcolar să înceapă la trei ani, o clasă urmând să aibă, în medie, 15 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nici mai mult de 20. Articolul 11 stipulează faptul că educaţia timpurie se organizează în familii, creşe şi, după caz, în gardinerii - forme de asistenţă social-educaţională între creşe şi grădiniţe, grădiniţe şi centre de zi, în plasament social, sau orice formă de educaţie echivalentă, specifică sistemului complet – integrat şi unitar de educaţie.
Înfiinţarea unităţilor de educaţie timpurie şi conţinutul educativ al educaţiei timpurii, ca şi standardele de calitate şi metodologia de organizare a acesteia ar urma să fie stabilită prin hotărâre de guvern, în termen de maximum nouă luni de la promulgarea prezentei legi.
La nouă luni de la promulgarea legii de organizare a educaţiei timpurii, Guvernul va reglementa tipurile şi modalităţile de finanţare a acestor servicii.

Varianta Andronescu
Codul Educaţiei, elaborat de ministrul Andronescu , prevede la rândul lui ca grupa pregătitoare de la grădiniţă să devină obligatorie, dar ciclurile şcolare rămân în actuala formulă. Adică patru ani la primar, alţi patru la gimnaziu şi încă patru la liceu.
Educaţia obligatorie ar urma să se întindă pe 13 ani, de la grupa pregătitoare până la terminarea liceului. Anul de grădiniţă obligatorie ar trebui să se organizeze în cadrul instituţiilor de învăţământ preşcolar, ca şi până acum.
Motivele sunt, în opinia ministrului Andronescu, simple: în şcoli nu există spaţii adecvate şi nici personal calificat.
„Dacă am aduce clasa pregătitoare la ciclul primar în cadrul şcolilor am crea o problemă de resurse umane şi infrastructură. Nu putem face acest lucru pentru că multe şcoli sunt în mediul rural şi nu dispun de infrastructură“, a explicat ministrul.
Potrivit Codului Educaţiei, înfiinţarea, desfiinţarea şi organizarea instituţiilor de învăţământ preşcolar ar urma să se facă la cererea consiliilor judeţene, cu acceptul inspectoratelor şcolare judeţene.
Dacă atât legile lui Miclea, cât şi codul Ecaterinei Andronescu consideră benefică obligativitatea unui an pregătitor, Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei şi rector al Universitaţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca, susţine că trimiterea copilului de 5-6 ani la clasa pregătitoare este o exagerare.
„Este o aberaţie să aduci copiii la şcoală la cinci ani. România nu are nevoie acum de extinderea duratei şcolarizării, are nevoie de folosirea mai intensivă a anilor“, a declarat Marga. Acesta atrage atenţia că mai mulţi ani de învăţământ obligatoriu nu înseamnă neapărat şi educaţie de calitate.

Un comentariu:

3Minator spunea...

Cred că totuşi cel mai important va fi "Codul lui Pogea" - iar fac guvernanţii varză din salarizare!