sâmbătă, 22 august 2009

Credinţa şi IQ sau Neuroteologia!

„Nu contează dacă eşti creştin, evreu, musulman, hindus, agnostic sau ateu, creierul reacţionează în acelaşi fel“, spune Andrew Newberg, autorul cărţii şi directorul Centrului pentru Spiritualitate şi Minte de la Universitatea Pennsylvania.
„Neuroteologia“ - ştiinţa care studiază rolul creierului asupra convingerilor religioase - încearcă să explice fenomenele care se petrec în creierele credincioşilor în momentul în care aceştia se roagă la Dumnezeu, explică el. Ştiinţa şi religia sunt considerate deseori tabere opuse, în unele cazuri adepţii uneia dintre tabere respingând-o pe cealaltă, însă Newberg, doctor şi profesor de radiologie, psihologie şi religie, le studiază pe amândouă. Newberg spune că scopul său nu este să demonstreze dacă religia este reală, „ci doar că oamenii sunt fiinţe religioase şi că trebuie să încercăm să înţelegem efectul pe care îl are credinţa asupra lor“.
Profesorul spune că există în creier „circuite ale lui Dumnezeu“, îmbunătăţite prin meditaţie în acelaşi fel în care activitatea musculară creşte prin antrenamente fizice. Circuitul parietal-frontal e responsabil de orientarea în spaţiu, iar meditaţia suprimă acest simţ şi lasă loc unui sentiment de linişte şi de comuniune cu Dumnezeu şi cu lumea.
„Chiar şi numai 10 sau 15 minute de meditaţie au efecte pozitive semnificative asupra activităţii cognitive, a relaxării şi a sănătăţii psihice“, conchide expertul american.
Andrew Newberg este medic şi profesor în departamentul de radiologie al spitalului Universităţii Pennsylvania. A realizat, în colaborare cu departamentul de neurologie şi psihiatrie al universităţii, studii despre bătrâneţe şi demenţă, iar în ultimii ani s-a concentrat pe funcţionarea creierului, în special în relaţie cu experienţele mistice sau religioase.
Scanări ale undelor cerebrale au demonstrat că meditaţia intensă creşte activitatea cerebrală din zonele în care se află centrii responsabili pentru concentrare şi stimulează sentimentul de compasiune prin calmarea centrilor nervoşi responsabili cu apariţia fricii şi a supărării, potrivit Reuters.

Niciun comentariu: