sâmbătă, 29 august 2009

(†) Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (post)

Biserica Ortodoxă a rânduit pentru dreptcredincioşii creştini anumite zile sau perioade de post. Postul, ca poruncă divină şi practică tradiţională a Bisericii, este foarte bine rânduit în cadrul anului bisericesc, fiind strâns legat şi de succesiunea marilor sărbători. Fiind un mijloc de desăvârşire morală, postul înseamnă abţinerea de la mâncarea aşa-zisă „de dulce“, adică lapte, ouă, carne, peşte şi derivate ale acestora, dar şi o înfrânare a faptelor şi a gândurilor noastre.
Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post şi de plângere pentru cel care a fost postitorul prin excelenţă, propovăduitor al pocăinţei, care a suferit moarte mucenicească.
Sfântul Ioan a fost fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei. La maturitate, Ioan s-a retras în pustiu, unde boteza în râul Iordan pe cei care-şi mărturiseau păcatele. El L-a botezat şi pe Hristos. Când împăratul Irod şi-a luat de nevastă pe Irodiada, soţia fratelui său, Ioan l-a mustrat. Din această cauză Ioan a fost întemniţat. Când Irod şi-a serbat ziua de naştere, fata Irodiadei a dansat în faţa împăratului, care i-a promis că îi va da orice va cere dacă dansează în continuare. Atunci, Salomeea a cerut, la sfatul mamei sale, capul Sfântului Ioan. Pentru că nu putea să-şi retragă promisiunea, Irod a trimis soldaţii să taie capul Sfântului şi să-l aducă pe o tipsie.

Niciun comentariu: