vineri, 4 septembrie 2009

Adio becuri!

Incepand din septembrie 2009, becurile de 100 watt vor dispărea de pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană. Retragerea marchează moartea anunţată a tuturor becurilor tradiţionale în termen de trei ani, înlocuirea cu noua generaţie de lămpi ce consumă energie electrică cu 80% mai puţin. Dacă aceste becuri noi sunt cu siguranţă mai scumpe la achiziţionare, ele au o durată mai lungă. Şi de a folosi becuri ¬ economice în loc de becuri incandescente ar permite economisirea medie a 166 de euro pe factura de energie electrică într-un an, potrivit unui studiu german citat de organizaţii de consumatori.
In locul becului lui Edison se vor vinde doar becuri economice. Decizia apartine Uniunii Europene si are ca scop a economisi energie si bani.

Din septembrie, de pe rafturi vor disparea treptat becurile clasice. Cele de 100 de wati. In locul lor se vor mai gasi doar lampile fluorescente sau becuri cu halogen. Parerile sunt impartite. Multi reclama calitatea luminii pe care o dau. Sunt specialisti care spun ca la becul lui Edison, lumina e mai placuta si mai sanatoasa.
Medicii spun ca nu este nici o diferenta.
Oricum ar fi, decizia Comisiei Europene e clara.
De la anul vor disparea si becurile incandescente de 75 de wati, iar din 2012, pe piata vor fi numai becuri economice.
Marea nemultumire este legata de pretul mult mai mare, insa specialistii spun ca datorita economiei de energie, investitia se amortizeaza in 6 luni.
Magazinele deja se pregatesc de schimbare.
Un bec normal foloseste doar cinci la suta din energie pentru iluminat.
Restul este caldura. Becurile economice au un randament mult mai bun, iar diferenta se simte si la factura. Intr-un apartament cu frigider, televizor, masina de spalat alaturi de mai multe becuri, factura scade cu 15-20 de lei pe luna.
Pe întreg teritoriul UE, economia s-ar sumă cuprinsă între 5 şi 10 miliarde de euro în fiecare an.

Niciun comentariu: