luni, 16 noiembrie 2009

Gripa AH1N1: efecte secundare!

Circa 100.000 de persoane au fost vaccinate în Franţa împotriva gripei AH1N1, iar dintre acestea 91 au prezentat efecte indezirabile, patru cazuri fiind “grave”, a anunţat Agenţia pentru securitatea sanitară şi produse de sănătate (AFSSAPS).
În buletinul său de urmărire a campaniei de vaccinare din perioada 21 octombrie-10 noiembrie, cînd au fost vaccinaţi doar angajaţi din domeniul sănătăţii, AFSSAPS menţionează că “majoritatea cazurilor raportate (91%) au fost de intensitate de la benignă la moderată”. Toate persoanele în cauză au fost vaccinate cu Pandemrix de la GlaxoSmithKline, singurul tip de vaccin disponibil în prezent în Franţa. Numai 20 la sută dintre francezi intenţionează să se vaccineze, temîndu-se de efecte secundare.
Cele patru cazuri de efecte “grave” se referă la două afecţiuni neurologice – dintre care un caz “probabil” de sindrom Guillain-Barré anunţat – o reacţie alergică şi o afecţiune respiratorie. Astfel, o femeie în vîrstă de 37 de ani, care potrivit AFSSAPS nu avea antecedente medicale deosebite, a prezentat “parestezie” (furnicături, probleme de sensibilitate), la şase zile de la vaccin. Un alt caz prezintă “o reacţie alergică de tip edem Quincke” apărută imediat după vaccinare la o femeie în vîrstă de 26 de ani, “fără niciun antecedent personal sau familial de alergie. Starea ei s-a ameliorat fără consecinţe sub tratament adecvat”. “Astfel de efecte indezirabile sînt aşteptate la multe vaccinuri”, afirmă AFSSAPS.
Celelalte cazuri de efecte indezirabile “fără gravitate” sînt reacţii locale (durere, în tărire a zonei de inoculare, edem), reacţii alergice (eritem, urticarie), reacţii mai generale (febră, durere de cap, oboseală sau sindrom pseudogripal).

Niciun comentariu: