miercuri, 13 ianuarie 2010

Comunicat de presă SIP(2)

Nr.6/12.01.2009
În urma simulării propuse de FEN privind aplicarea şi efectele produse de OUG nr.114/2009, astăzi 12 ianuarie, a avut loc o nouă întâlnire informală între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cei ai federaţiilor sindicale din învăţământ. În urma acestei simulări dar şi a discuţiilor purtate s-a renunţat la două dintre măsurile propuse iniţial de minister (este vorba de mărirea normei didactice de la 16 la 18 ore pentru cadrele didactice cu gradul I şi vechime de peste 25 de ani şi mărirea normei de predare pentru directori şi directori adjuncţi) şi s-au identificat alte măsuri ce pot fi aplicate diferenţiat în funcţie de specificul fiecărui judeţ. Aceste măsuri aflate încă în discuţie sunt:
Într-o comună va exista o singură unitate cu personalitate juridică;
Regruparea claselor paralele cu efective sub medie cu condiţia nedepăşirii numărului maxim de elevi prevăzut de lege;
Predarea disciplinei “Educaţie fizică” în învăţământul primar se va face de către învăţători sau institutori fără afectarea normei didactice a profesorilor de Educaţie Fizică titularizaţi pe acest nivel;
Regândirea centrelor bugetare la nivelul comunităţilor locale;
Încadrarea la nivelul minim de ore prevăzute de planurile-cadru existente;
Efectuarea orelor de laborator tehnologic cu întreaga clasă;
Efectuarea orelor de cultură generală în învăţământul vocaţional cu întreaga clasă, cu excepţia disciplinelor de specialitate;
Reducerea numărului de clase de la învăţământul seral şi înlocuirea lor cu învăţământul cu frecvenţă redusă;
Atribuirea personalităţii juridice grădiniţelor cu minimum 150 de preşcolari şi şcolilor cu minimum 300 de elevi, acolo unde este posibil;
Clasele de început I, V şi IX vor avea efective la limita maximă admisă doar în mediul urban (25 – pentru învăţământul primar şi 30 pentru învăţământul gimnazial şi liceal).
Din păcate, FEN nu a putut susţine un punct de vedere documentat deoarece doar organizaţiile din Braşov, Teleorman şi Sibiu ne-au timis propuneri.
FEN a solicitat ministerului punerea la dispoziţie a evaluării influenţei ca număr de posturi şi persoane fizice a aplicării pe judeţe a măsurilor identificate şi începerea imediată a discuţiilor privind finanţarea în conformitate cu HG nr.1618/2009 privind aplicarea costurilor standard per elev şi efectuarea corecţiior necesare pentru unităţile de învăţământ cu activitate specifică (învăţământul vocaţional).
Din informaţiile primite de la minister, vă comunicăm că premiul anual (al XIII-a salariu) a fost prins în proiectul de buget pe anul 2010 şi va fi acordat începând cu luna ianuarie.
Tot astăzi, la Ministerul Muncii s-a discutat despre aplicarea Legii nr.330/2009. Reprezentanţii Ministerului Muncii ne-au comunicat că va fi emisă o Hotărâre de Guvern care va prevedea că pe parcursul anului 2010 se va conserva valoarea câştigului salarial aferent lunii decembrie ( fără diminuarea de 15,5 %).
În vederea efectuarii de către unităţile de învăţământ a calculelor privind necesarul fondului de salarii pentru anul 2010, vă trasmitem metodologia care a stat la baza stabilirii costurilor per elev.
Constantin CIOSU
Secretar general FEN

Niciun comentariu: