miercuri, 20 ianuarie 2010

Cui e frică de ...frig!

Gerul este duşmanul cardiacilor, al hipertensivilor, al celor cu boli respiratorii sau cu maladii endocrine. Frigul poate produce modificări în compoziţia sângelui. De fapt, sângele se îngroaşă şi creşte riscul ca vasele sanguine să se astupe cu grăsimi.
Frigul scade numărul leucocitelor (celule de apărare) şi al anticorpilor. Aşa se explică şi numărul mare de infecţii respiratorii care apar în această perioadă.
Totodată, temperaturile scăzute îi „doboară” mai repede pe copiii sub 14 ani, care nu au mecanismele de termoreglare atât de „reglate” precum cele ale unui adult.
Este bine să-i scoateţi pe copii din casă, dacă fac mişcare. Cu sugarii, este de preferat să rămâneţi în casă sau să iasă numai 2-3 minute, cât să scoată nasul la aer.
Pe timp de iarnă, cele mai multe decese se înregistrează în rândul cardiacilor, astmaticilor, hipertensivilor.
Când temperaturile coboară sub zero grade Celsius, organismul face un efort de adaptare.
Din cauza acestui efort, corpul pierde apă, sângele devine vâscos, încep să apară cheaguri în sânge.
Şi persoanele cu probleme respiratorii trebuie să se protejeze de frig. Scade puterea de apărare a mucoasei respiratorii, pentru că nu mai este aşa de bine vascularizată. Sângele se duce mai degrabă către inimă şi ficat.
Pe vreme rece, în primul rând trebuie să vă îmbrăcaţi bine, cât mai „stratificat”, cu haine de bumbac, pe dedesubt, şi haine de lână, pe deasupra.
În picioare e bine să aveţi şosete călduroase, iar încălţările să aibă talpa groasă. La gât, mai bine folosiţi o eşarfă decât un fular.
Dacă aveţi de făcut drumuri mai lungi, pe jos, faceţi pauze şi intraţi în locuri încălzite (farmacii, magazine). În staţia de autobuz, nu staţi pe loc. Plimbaţi-vă, frecaţi-vă mâinile, bateţi pasul pe loc.

Niciun comentariu: