De ieri, dreptul de a ieşi la „vânătoare” de bolnavi închipuiţi.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii verificările vor fi făcute „din uşa casei”, în felul acesta fiind respectate prevederile constituţionale privind inviolabilitatea domiciliului şi dreptul la viaţă intimă. Dacă se constată că pacientul nu este acasă între orele 8-11, 12- 17 şi 18- 20, se va sista plata indemnizaţiei pentru incapacitate de muncă începând cu a doua zi de la semnarea procesului-verbal.
Pacienţii care se prezintă la doctor pentru a cere concediu medical trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi fac cunoscut domiciliul pe care îl vor avea pe timpul derulării concediului medical şi faptul că sunt cu adevărat bolnavi.
În plus, salariatul are obligaţia să-şi anunţe angajatorul că a intrat în concediu medical în 24 de ore de la primirea certificatului de la medic. În şase zile, angajatorul trebuie să depună la CAS o listă cu toate persoanele care sunt în concediu medical. Angajatorul sau CAS, ca plătitori ai indemnizaţiei, vor putea solicita medicului care prescrie concediul o copie conformă cu originalul a declaraţiei date de beneficiar, pentru a vedea care este adresa indicată pentru ca prezenţa pacientului să poată fi verificată.
Actul normativ mai arată că eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei. Amenzi mai mici, respectiv între 2.500 şi 5.000 de lei sunt prevăzute pentru refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora. Acesta mai stipulează ca medicul de familie să poată da maxim 10 zile de concediu medical, cu patru mai puţine decât în vechea legislaţie. Bolnavul va putea obţine mai multe de 60 de zile de concediu medical doar dacă se va prezenta în faţa unei comisii de specialitate. Înainte comisia se reunea pentru concediile mai mari de 90 de zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu