luni, 10 mai 2010

Reducere cu 25% în educaţie

Cadrele didactice milencene au ajuns în culmea disperării după ce au auzit măsurile de redresare a economiei, propuse săptămâna trecută de preşedintele Traian Băsescu. Reducerea fondului de salarii cu 25% s-ar putea lega şi de disponibilizări majore în sistemul bugetar.
În educaţie, momentan nu se ştie dacă vor fi daţi afară profesori, câţi şi când se va întâmpla acest lucru.
Ceea ce se ştie cu certitudine, este că 15.000 de posturi din învăţământ trebuie să dispară până la data de 1 septembrie.
„În contextul celor întâmplate în ultimele zile, nu ştiu ce ar trebui să se întâmple în educaţie, pentru că am fost singurii care am tot periat sistemul. Practic, de vreo doi ani ne putem considera singurii bugetari atacaţi de reducerile de personal. Profesorii ar trebui să beneficieze de un statut aparte”, spun sindicaliştii din şcoală.
Potrivit OUG 114/2009 privind reducerea de posturi şi luarea de măsuri de optimizare a reţelei şcolare, în vederea utilizării eficiente a resurselor umane, materiale şi financiare pentru încadrarea în numărul maxim de posturi alocat comunei, pentru anul şcolar 2010-2011, învăţământul trebuie să reducă 4 norme.
Planul de şcolarizare pentru anul şcolar următor pentru învăţământul primar din comună cuprinde cu 2 de clase mai puţine, iar la nivel gimnazial cu 3 clase.
Această scădere se explică prin comasarea unor clase, care vor avea un număr mai mare de elevi, dar în conformitate cu maximumul admis de norme.

Niciun comentariu: