marți, 11 mai 2010

Scrisori şi pamperşi!

„Susţin fără rezerve că soluţia adoptată în proiectul de acord cu FMI este cea mai bună soluţie pe care Romånia o putea adopta în acest moment. Văd că toată lumea dă soluţii, partidele se reped să-şi anunţe la televizor soluţiile, dar acestea nu sunt susţinute de cifre. Pe aceşti dilentanţi îi consider nişte promotori ai dezinformării romånilor“, a declarat, ieri seară, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în urma reuniunii avute cu reprezentanţii Executivului, sindicatelor şi patronatelor pe tema memorandumului cu FMI. Traian Băsescu a anunţat că a decis, împreună cu primul-ministru, Emil Boc, ca scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional să nu fie adoptată de Guvern decåt dacă are avizul Consiliului Economic şi Social, ceea ce reprezintă o premieră în politica romånească.
„Dacă de acolo ies soluţii mai bune decåt cea pe care Guvernul o propune acum în scrisoarea către Fond, m-aş bucura, dar trebuie să fie soluţii prin care să încercăm să ne apropiem de a cheltui atåt cåt producem. Cu cåt ne desprindem de această realitate - de a cheltui mai mult decåt producem - cu atåt ne va fi mai greu în următorii doi-trei ani“, a spus şeful statului.
Potrivit acestuia, Romånia se poate afla în situaţia de a fi salvată, aşa cum este Grecia sau cum sunt alte ţări membre ale UE, pentru care s-a constituit deja fondul de intervenţie, dar a adăugat că nu recomandă o astfel de situaţie. „Am sesizat azi o nuanţă care a şi generat reacţia mea de a anunţa pe toţi participanţii că presedinţia nu mai participă la un astfel de format. Era nuanţat că Guvernul şi Preşedinţia au luat măsuri împotriva romånilor. Resping categoric o astfel de abordare. Soluţia pe care eu şi Guvernul am propus-o romånilor e o soluţie care reflectă ceea ce poate Romånia acum şi o alternativă la creşterea rapidă a gradului de îndatorare. Este şi soluţia de a recupera ceea ce s-a consumat fără acoperire în producţie sau productivitate în 2000-2008“, a ţinut să precizeze şeful statului.
Alternativa? „Continuarea spiralei împrumuturilor. Împrumuturile vor ajunge foarte repede să sufoce orice şansă de dezvoltare a Romåniei. O spun responsabil, pe un mediu european în care tot mai multe ţări intră în dificultate, trebuie să vedem şi de ce intră în dificultate ţările cu datorii mari“, a explicat Băsescu.
Pentru a explica şi mai bine situaţia, Băsescu a oferit şi un exemplu: „Dacă noi implementăm programul convenit cu FMI, vom rămåne cu un deficit de 6,8%. Vom avea acord cu FMI, şi dincolo de aproximativ trei miliarde de euro pe care îi primim pånă la sfårşitul anului ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă diferenţa pånă la 8,8 miliarde. Ar trebui să mai împrumutăm circa cinci miliarde de euro, dar în condiţii de acord cu FMI. Dacă nu avem acord, am auzit şi această teorie, deficitul ar fi 11,7 miliarde, respectiv 9,1%. Îi rog pe oamenii veseli din politică, din presă, din lumea sindicală, de afaceri să spună cum ar putea împrumuta Romånia 11,7 miliarde euro pentru a-şi acoperi deficitul fără acord cu Fondul. Eu vă asigur că nu am putea împrumuta prea mult şi ar însemna să începem imediat să nu mai plătim salarii şi pensii“.
„Am convingerea că această furibundă campanie vizează crearea de dezordine.
Sunt foarte mulţi care doresc să revină la perioada anilor ‘90 cånd s-au îmbogăţit din dezordine. Eu cer rigoare şi abordarea soluţiilor care pot face din Romånia o ţară cu şanse, care îşi stabileşte singură destinul, şi nu o ţară sufocată de datorii care să fie salvată condiţionat.
„Dacă veţi fi cei care vor scoate Romånia din criză, veţi fi cei care vor culege beneficiile în 2012. Dacă veţi fi cei care nu vor scoate Romånia din criză şi vor continua acţiunile clientelare (...), veţi fi compromişi politic pentru totdeauna.
Sigur că măsurile luate contravin total programelor oricăreia dintre cele trei formaţiuni plus grupul minorităţilor, în ceea ce priveşte acţiunea...“
Traian Băsescu le spune parlamentarilor că 37% din cheltuielile statului sunt de asistenţă socială, „în care intră toate năzbåtiile de programe care s-au inventat în perioada de veselie parlamentară... pamperşi pentru copii, toate năzbåtiile astea... Pot să spun cu oarecare demnitate că dacă vrei să faci un copil trebuie să ştii ce e aia, trebuie să-i poţi cumpăra pamperşi. Vreau să înţelegem că am mers prea departe. Nicio ţară nu îşi permite cheltuieli, pamperşi, cum îşi permite Romånia“, a spus preşedintele Băsescu în spatele uşilor închise.(Curentul)

Niciun comentariu: