luni, 12 iulie 2010

Efectele inunda'iilor

Podurile şi podeţurile construite haotic, fără a fi luate în calcul creşterile de debit ale cursurilor de apă în raport cu capacitatea de captare a acestora, au însemnat, în mai multe locuri, amplificarea efectelor inundaţiilor.

O situaţie gravă este în satul Scutari, unde podul, amenajat peste pârâul Podriga, a fost un adevărat baraj în calea apelor învolburate, atât în 2008, cât şi la inundaţiile din zilele.Trecerea peste apă se face pe un pod amenajat acum şapte-opt ani, un pod mic, cu o capacitate de absorbţie redusă. Au fost mai întâi inundaţiile din anul 2008, când apele pârâului s-au lovit ca de un baraj de podul înfundat imediat de aluviunile venite din amonte.

Contactat telefonic, primarul comunei, Ioan Ursachi, le-a dat ajutor scutărenilor, însă s-a ferit să fie prea ferm în privinţa amenajării unui pod la standarde civilizate:

„ Avem o sesizare la primărie şi am contactat Consiliul Judeţean, pentru a trimite un inginer care să stabilească dacă podul actual este corespunzător. Eu nu pot să mă pronunţ dacă podul este bun sau nu, dacă specialistul va considera că este nevoie să-l spargem şi să-l înălţăm vom face investiţia necesară”, a declarat edilul din Mileanca, subliniind că apele au inundat masiv păşunile vitelor.

Cât despre decizia de ridicare a unui pod atât de mic, Ursache nu a dorit să facă vreun comentariu, în 2003 nefiind primar.

Niciun comentariu: