marți, 13 iulie 2010

Fântâni dezinfectate şi curăţate

Mai bine de 20 din cele peste 120 de fantani afectate de inundatii au fost deja dezinfectate şi curăţate de angajaţii Primăriei Mileanca. Reprezentantii autoritatii locale sustin ca in prima faza fantanile trebuie curatate si apoi dezinfectate. Dupa ce se face curatarea si devidanjarea fantanilor, ASP va asigura toate substantele necesare pentru dezinfectarea acestora.

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani face o serie de recomandări pentru dezinfectarea fântânilor. Astfel după determinarea volumului, în metri cubi a apei din fântâni, aceasta trebuie evacuată iar fântâna curăţată de obiecte străine şi nămolul acumulat.

„Efectuaţi dezinfectarea profilactică a fântânii cu clorură de var sau hipoclorit bazic de calciu utilizând în acest scop soluţie de hipoclorit bazic de calciu 5 % sau clorură de var 0,5 l soluţie la 1 mc.Stropiţi cu soluţie colacul pe ambele părţi şi pereţii fântânii. După curăţarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii aşteptaţi umplerea ei cu apă până la nivelul obişnuit. Efectuaţi dezinfectarea apei fântânii. Pentru aceasta se determină din nou volumul apei din fântână şi se calculează cantitatea necesară de clorură de var sau hipoclorit bazic de calciu din calculul 100-150 mg clor activ la 1 litru apă sau 100-150 g la 1 mc de apă sau 6-7 tablete de clorom dizolvate în prealabil la 1mc apă. Turnaţi în fântână soluţia obţinută şi timp de 15 minute agitaţi apa coborând şi ridicând căldarea. Închideţi fântâna pe un termen de 6 ore, timp în care nu se admite folosirea apei din ea. După expirarea termenului indicat, de 6 ore, apreciaţi în apă prezenţa clorului rezidual. În lipsa mirosului adăugaţi un sfert sau o treime din cantitatea iniţială a soluţiei dezinfectante şi aşteptaţi încă 3-4 ore”, precizează DSP Botoşani.

Niciun comentariu: