marți, 17 august 2010

Cât costă prima zi de şcoală!

Până la începutul anului şcolar a mai rămas o lună, iar părinţii au intrat deja în febra cumpărăturilor pentru prima zi de şcoală. Librăriile, dar şi hipermarketurile s-au aprovizionat deja cu rechizitele necesare pentru debutul de an şcolar, însă pentru ghiozdanul elevului, părinţii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 250 de lei, pentru un singur copil.
Începând de la uniformă, ghiozdan şi continuând cu caiete speciale, cărţi şi rechizite de tot felul, banii se duc într-o clipită.
Ghiozdanul elevului costă de la 15 lei la 150 de lei, în funcţie de preferinţe, materialul din care este confecţionat şi de firma care l-a produs. Cele mai în vogă sunt cele tip troler, însă acestea sunt şi cele mai scumpe modele de ghiozdan. Un penar îl poate costa pe părinte până la 15 lei, dar sunt şi mai ieftine, care nu depăşesc cinci lei. Preţul caietelor variază, în funcţie de grosimea copertei, numărul de file, dacă sunt sau nu plasticate, dacă au spirală, şi este cuprins între 0,80 lei şi 5,99 lei bucata. Învelitorile pentru caiete costă cel puţin un leu, însă preţul lor creşte dacă acestea au imagini cu personaje din desene animate, prinţese sau Superman.
Din ghiozdan nu trebuie să lipsească stiloul, creioanele, creioanele colorate, cariocile, acuarelele şi blocul de desen, rechizite pentru care mai sunt necesari cel puţin 10 lei.
Trusa de geometrie, pentru elevii din clasele mai mari, este o altă cheltuială, de încă câţiva zeci de lei.
Grosul cheltuielilor de început de an şcolar îl constituie însă achiziţionarea uniformei şi a echipamentului sportiv. Pentru o uniformă, părintele trebuie să scoată din buzunar cel puţin 100 de lei, însă preţul ajunge să fie mult mai mare în cazul în care unitatea de învăţământ are o uniformă personalizată, care trebuie făcută la comandă. Şi echipamentul sportiv, format din trening şi pantofi pentru educaţia fizică, înseamnă pe puţin 70-80 de lei cheltuiţi de către părinţi.
Când trag linie şi fac un calcul total, părinţii îşi dau seama că au de scos din buzunar, pentru prima zi de şcoală, minim 250 de lei, fără a mai pune la socoteală florile pentru cadrele didactice, contribuţia la fondul clasei şi achiziţionarea de alte caiete speciale şi culegeri care vor fi cerute ulterior, după începerea cursurilor.

Niciun comentariu: