miercuri, 11 august 2010

Malnutriţia la copii a crescut

Numărul cazurilor noi de malnutriţie proteino-calorică a crescut foarte mult, mai ales în mediul rural, un copil din trei suferind din cauza unei alimentaţii lipsite de elementele esenţiale dezvoltării normale a orgnismului precum peşte, carne, ouă, brânză, “Alimentaţia este mai importantă decât medicaţia. Degeaba îi dau calciu, dacă nu îi dau proteină, în fiecare zi. Un copil trebuie să mănânce carne, ou, brânză, lapte. Există copii cu malnutriţie, iar numărul lor creşte continuu. Au fost înainte de 1990 când nu erau atât de multe alimente. Acum sunt, dar nu sunt bani. Malnutriţia este adaugată la diagnostic, la una din trei internări”, a declarat medicul de familie Petru Lungu
Acesta a arătat că, în general, copiii consumă lapte, dar au mari carenţe privind alte alimente, respectiv carne brânză, ouă şi chiar de fructe.
“Este mare carenţă de brânză, carne, ouă. Nu mai vorbim de peşte, chiar şi fructe, deşi acestea din urmă sunt răspândite în organism, dacă le mănâncă o dată pe săptămână. Proteinele nu pot fi subtituite din alimentaţie. Înainte de 2000 un copil din zece era diagnosticat cu malnutriţie, în ultimii trei ani, unul din trei copii are acest diagnostic”, a adăugat medicul milencean.
Acesta a explicat că, în timp, malnutriţia poate provoca anumite boli infecţioase, prin scăderea imunităţii, reactivarea unei tuberculoze, maladie răspândită la copiii care nu sunt bine hrăniţi. De asemenea, copiii malnutriţi au dezvoltare neurologică întârziată, tulburări de memorie, dar şi o slabă adaptabilitate la stres.

Niciun comentariu: